Bebek Beslenme Programı Listesi Menüsü Nasıl Olmalı
Bebeklerin 0 ila 2 yaş arasında neler yemesi gerektiği hakkında Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç şunları ifade etti, “İlk 6 ay anne sütü su ihtiyacı dahil olmak üzere bebeğin sağlıklı büyümesi için gerekli olan tüm enerji ve besin ögesi gereksinmelerini karşılar. İlk 6 aydan sonra anne sütü ile birlikte ek gıdaların verilmesi gerekir.
6 ila 12 ay arası bebeğe; sıvı yağ ile hazırlanan sebze çorbaları ve tahıl püresi, kıyma ya da yumurta sarısıyla hazırlanmış yemekler, yoğurtlu çorbalar, mercimek, pirinç, bulgur, havuç, patates, domates, kuru soğan ve sıvı yağ ile hazırlanan çorbalar ile ekmek, muhallebi ya da pirinç unu, pirinç, yumurta, süt, şeker, sıvı yağ ile hazırlanan sütlaç, mevsimine göre taze meyve suları ya da ezmeleri verilebilir. (NOT: Çay, bitki çayları, bal, bakla gibi besinler 0-1 yaş arasındaki çocuğa verilmez)
12 ay ile 2 yaş arası çocuklara; Peynir, lavaş ekmek ve domates, biber gibi taze sebze, sıvı yağla hazırlanmış kıymalı ya da tavuklu (patates, kabak, ıspanak gibi) sebze yemeği ve yoğurt, ekmek, sıvı yağ ile hazırlanan kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagil yemeği ve ekmek (pirinç pilavı, bulgur pilavı), kıyma ya da yumurta sarısı, sebze eklenmiş, pirinç ya da bulgur ile hazırlanmış (kabak dolma, biber dolma, sulu köfte vb.) yemekler, yoğurtlu (tarhana, yayla) çorbalar ve ekmek, ızgara köfte, pilav (makarna, patates vb.), yumurta, domates, biber, peynir, sıvı yağ ile hazırlanan menemen, yumurta, peynir (ya da domates, biber, patates, havuç gibi) ile hazırlanan omlet ve ekmek, mevsimine göre taze sebze, meyve verilebilir. Çocuğun su ihtiyacını karşılamak için ayran, kaynatılmış su veya taze sıkılmış meyve suyu verilebilir” dedi.