5 Temmuz Doğu Türkistan Soykırımı

5 Temmuz Doğu Türkistan Soykırımı

Dünyanın iÅŸkenceleriyle ünlü ülkesi Çin, 5 Temmuz 2009 tarihinde DoÄŸu Türkistan’da etnik soykırım gerçekleÅŸtirdi. Binlerce Uygur Türkü hayatını kaybetti ve bu katliamlar devam ediyor.

Çinli Çeteler tarafından Uygurlar katliama tabi tutuldu.

DoÄŸu Türkistan’ın, iÅŸgale uÄŸramasının ve yöre halkının soykırıma uÄŸramasının nedeni bölgede bulunan Petrol, uranyum, altın, doÄŸalgaz gibi stratejik kaynak zenginliÄŸine sahip olması ve bu bölge, Çin’deki yeraltı zenginliklerinin büyük bir bölümünü karşılamasıdır. Tüm bu kaynaklara raÄŸmen DoÄŸu Türkistan’daki Türkler yoksulluk içinde yaÅŸamaktadır. Bunun baÅŸlıca nedeniyse yüzde 85’i DoÄŸu Türkistan’dan temin edilen hammaddelerin Çin’e taşınması ve buradaki sanayi tesislerinden elde edilen gelirin Pekin’e aktarılmasıdır. Kurulan sanayi iÅŸletmelerinde ise Çin’den getirilen Çin vatandaÅŸları çalıştırılmaktadır.

Çin’le ticareti insanlıktan daha üstün gören Dünya devletleri buradaki insanların ızdırabını görmemezlikten gelmektedir. Çin 64 yıl içerisinde yarım milyona yakın Uygur Türkü göz göre göre katlederek büyük bir soykırıma imza attı.

Çin işgal rejimi, Uygur gençlerini potansiyel tehlike olarak görmekte. O yüzden ilk etapta onları yok etmek ve onlardan kurtulmak istemekte. Kaybolan gençler, Çinlilerin keyfi ev aramalarında, toplu ve rastgele tutuklamalarda gözaltına alındıktan sonra bilinmeyen yerlerde yok ediliyorlar.

DoÄŸu Türkistanlı bir Türk Vatandaşı Çin için ÅŸunları ifade ediyor “Çinlilerin açıkladığı hiçbir rakam ve söylediÄŸi hiçbir söz doÄŸru deÄŸildir. Çin’de mevcut rejim ve sistem her ne kadar komünist rejim olarak lanse edilse de gerçekte idareye ve yönetime Çin ÅŸovenizm ve faÅŸizmi hakimdir. Çin’in binlerce yıllık devlet geleneÄŸinden süzülüp gelen bugünkü sistemde de yalan, aldatma, göz boyama ve iki yüzlülük hakimdir. Buna uymayana yaÅŸam hakkı yoktur. Bunun dışında on binlerce Uygur genci tutuklandı. Onlarca Uygur’a idam cezası verdiler. Bunların hemen hemen tamamının idam cezası infaz edildi. Binlerce kiÅŸi ise, Çin zindanlarında yavaÅŸ yavaÅŸ öldürülüyor. Uygurlardan uzun süre hapse mahkum olanlar genellikle saÄŸ çıkamazlar ve hastalanıp öldükleri söylenir. Aslında orada ilaçla veya baÅŸka bir ÅŸekilde öldürülür, saÄŸ çıkanlar da ruh saÄŸlıklarını kaybederler.”

Türkiye 5 Temmuzda yaÅŸanan, olaylardan sonra yapılanların Soykırım olduÄŸunu ifade etti. Ä°ÅŸkenceleriyle dünyaya nam salan ve DoÄŸu Türkistan’ı iÅŸgal eden Çin ise buna cevaben Türkiye’nin terörizme destek verdiÄŸini ifade etmiÅŸti. 13 Temmuzda Türkiye’nin Pekin BüyükelçiliÄŸi’ne ait olan internet sitesi karartılarak; DoÄŸu Türkistan meselesinin Çin’in iç meselesi olduÄŸu belirtilmiÅŸ ve Türkiye’nin iç iÅŸlerine karışmaması gerektiÄŸi eÄŸer Türkiye Çin halkını rencide etmeye devam ederse, Çin halkı da gereken hareketini baÅŸlatacağı ifadeleriyle Türkiye’yi tehdit etmiÅŸti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir