Türkiye’de 40 yaş ve üzeri kadınlar önemli sağlık riskleriyle karşı karşıya kalırken, 40 yaş üstü erkeklerin yaşam süreleri, kadınlara oranla daha kısadır.
Türkiye’de kadınların karşılaştığı sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıkları ve meme kanseri gelirken erkeklerin karşılaştığı sağlık risklerinin başında koroner kalp hastalıkları, kadınlara oranla daha erken yaşlarda görülmektedir.
Yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet ve bilinçsiz beslenme, özellikle 40 yaş üstü erkeklerde ve kadınlarda, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında yer almakta.
Türkiye’de şişmanlığın özellikle kadınlarda görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bunun sonucunda da şişmanlığın sağlık üzerindeki etkileri ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Şişmanlık kan basıncını ve kolesterolü yükseltmekte, kalp damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum yetersizlikleri ile kemik ve eklem hastalıklarının ortaya çıkış hızını artırmaktadır.
Tereyağı, diğer hayvansal yağlar ve margarinlerin çoğu doymuş yağlardır ve kolesterol düzeyini artırırlar.
Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmelidir.
Posalı besinler sıkça tüketilmelidir. Posanın kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Sebze ve meyveler posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir. Bunun yanında kuru baklagiller, yulaf, mercimek, mısır gibi posa yönünden zengin besinler günlük beslenmede yer almalıdır.
Kadınlar kısa mesafelerde yürümeyi tercih eetmelidir. Her gün en az yarım saat yürüyüş yapılmalı ve asansör, yürüyen merdiven gibi sabit beklenen yerler kullanılmamalı.