Çin Borca Batmış Tacikistan Topraklarının Yarısına Göz Dikti Pamir Bölgesinin Kendisine Ait Olduğunu İddia Ediyor

Çin’in salam dilimleme taktiğinin yeni kurbanı küçük Orta Asya ülkesi Tacikistan. Çin daha önce Tacikistan’ın topraklarının bir kısmını almıştı.

Son zamanlarda, resmi Çin yayınları, Çinli bir tarihçi olan Cho Yao Lu tarafından yazılan bir makaleyi birkaç kez yeniden yayınladı. “Tacikistan Topraklarının Çin’e Transferini Başlattı ve Pamir’in Kayıp Dağları Gerçek Efendilerine İade Edildi” başlıklı kışkırtıcı makale, tüm Pamir bölgesinin bir zamanlar Çin’in bir parçası olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Tacikistan’ın Pamir bölgesinin Tacik topraklarının yüzde 45’ini oluşturduğunu iddia diyor.

Bu bölge aynı zamanda Doğu Türkistan ve çok sayıda toplama kampının bulunduğu Kaşgar kentiyle sınır komşusu.

Yao Lu ayrıca Çin’in 2010 yılında Pamir bölgesinin bir bölümünü geri alabildiğini belirtiyor. Borca batmış Tacikistan’ın topraklarının 1.158 kilometrekaresini borcuna karşılık 2011 yılında Çin’e vermişti. 2019 yılında aynı bölgede bulunan gümüş madenin haklarını vermişti. Bu bölgede Çin askeri üssü yer alıyor. Çin bölgeye kameralar kurdu, hükümet binalarının onarımını ve yeniden inşasını finanse etti ve ülkeye çok sayıda yol ve tünel inşa etti.

Her ne kadar Çin, tüm Pamir bölgesi üzerinde resmi olarak bir iddiada bulunmasa da, Pekin’in yayılmacılığı böyle başlıyor. ÇKP destekli rastgele bir tarihçi, Çin’in yabancı topraklardaki “tarihi” iddiaları ve Pekin’in birkaç yüzyıl önce topraklarından nasıl vazgeçmesi gerektiği hakkında yazıyor.

Rusya’nın bu bölgedeki Çin yatırımlarıyla baş edecek ekonomik gücü de yok ve Tacikistan’ın kendisi Çin borcundan ötürü sakat durumda. Duşanbe 3 milyon dolara yakın toplam dış borcununun 1,2 milyar dolarını Çin’e borçludur.

Çin yayılmacılığının Orta Asya’ya açılmasıyla birlikte, Çin’in Asya Kıtasında her yönden daha fazla toprak istediği açıkça ortaya çıkıyor.

Kaynak:
tfipost.com/2020/08/china-claims-half-of-tajikistan-after-south-china-sea-and-himalayas-chinese-expansionism-hits-central-asia/
jamestown.org/program/beijing-implies-tajikistans-pamir-region-should-be-returned-to-china/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir