30 Ağustos Zafer Bayramı anlam ve önemi:
30 Ağustos Zafer Bayramı, Büyük Taarruz’un galibiyetini ve düşman birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesinin sevinci olarak kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal bayramıdır. 1935 yılı Mayıs ayında Resmi Bayramı olarak ilan edilmiştir.
Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve aşağılık bir anlaşma olan Sevr Antlaşmasıyla ülkemiz tamamen elimizden alınırken ülkede yaşayanların hür iradesiyle yaşama hakkı insan haklarına aykırı bir şekilde son buluyordu. Daha sonra düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılar’a büyük bir darbe indirilmiş oldu. Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla toprak kazanmaya başlıyordu. Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.
26 Ağustos 1922 tarihinde Türk ordusu birkaç saat içinde düşman bölgesini ele geçirdi. 30 Ağustos’ta düşmanın etrafı sarılarak esir alındı. Esirler içinde Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı. Bu savaş, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.
30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı bir halkın; ordusuyla birlikte topyekûn mücadele verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtarıp Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür.
Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.
Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve yurttaşlar, Ankara’da Anıtkabir’i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır.
Dünyada pek çok ülkede kendi ülkeleri için farklı anlamlar taşıyan Zafer Bayramı kutlanmaktadır;
Amerika 9 Ağustos
Avrupa 8 Mayıs
Angola 27 Mart
Bangladeş 16 Aralık
Birleşik Krallık 2 Eylül
Estonya 23 Haziran
Güney Afrika 27 Nisan
Hırvatistan 5 Ağustos
Hindistan 16 Aralık
İtalya 4 Kasım
Kuzey Kore 27 Temmuz
Laos 2 Aralık
Mısır 23 Aralık
Malta 8 Eylül
Mozambik 7 Eylül
Pakistan 8 Eylül
Sri Lanka 18 Mayıs gibi farklı tarihlerde kutlanır.