25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası
Kadınlara yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturması amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile 1999 yılında 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, olarak ilan edildi.
Bugünün ortaya çıkma nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’ni diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’nun hedef gösterdiği 3 kız (Mirabal Kardeşler) günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldü.
Kadının toplumsal hayatta da insan olarak var olabildiği, sevgi, saygı çerçevesinde, barış ve huzur ortamında, ruh, beden bütünlüğü ve can güvenliği içinde insanca yaşayabilmesine dikkat çekilen bir gündür.
Kadına bakış açısını değiştirecek, toplumun bilinç ve farkındalığını artıracak, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alacak politikalar ve eğitim programları kadının insanca yaşamasını sağlamanın temel gerekleridir.
Şiddetle mücadele altında yürütülen ve kadını ötekileştiren, acizleştiren, yok sayan, mağdur gören, sıradanlaştıran ve eve hapseden bütün yaklaşımlar hakkında eleştiriler belirtilir.
Ülkemizde de bu sorunlar bir türlü çözülemeyen konuların başında gelmektedir ayrıca kadınları ve kadın hakları savunucularını şiddetle mücadele etmek zorunda bırakan bütün yaklaşımlar, kadın olmaktan kaynaklanan her türlü eşitsizlikler çözülememektedir.
Bu farkındalık gününde kadınların her alanda toplumsal yaşama katılımına ve statüsünü yükseltmesine destek vermek, kadınların yaşadıkları sorunları araştırmak, çözüm önerileri sunmak ve bu konu ile ilgili çalışmaları özendirmek, kadın çalışmalarına karşı kamuoyunda ve üniversitelerde bir duyarlılık geliştirmek için çalışmalar yürütülür.