Dünya’da arka arkaya başta Amerika olmak üzere çok sayıda ülkede yeme-içme sektöründe ambalaj malzemesi olarak kullanılan Strafor (polistiren köpük) EPS kansere neden olduğu için yasaklanırken Türkiye’de tüketiciler bir yasal düzenleme olmadığından, sıklıkla bu malzemelerden oluşan ambalajları kullanmak zorunda bırakılıyor.
Restoranlarda, yemek dağıtım şirketlerinde sıklıkla kullanılan, marketlerde ise et, tavuk, helva vs. gıda ürünleri kanserojen strafor plastik köpük altlık tabaklarla satılmaktadır. Lahmacun, çiğ köfte, hamburger ve kahve vb. dışarıdan sipariş alınan bütün ürünlerde bu zehirli plastik kullanılıyor.
Strafor en zor çözülen malzemelerden biridir ve ıslandığında kimyasallar bırakarak suyu da bulaştırır. Yakılırsa Kloroflorokarbon çevreyi çok pis kirletir ve solunması kanserojendir. (DSÖ tarafından yasaklanmıştır)
Strafora dokunulması bile kansere neden olabilmektedir. Özellikle kanseri tetikleyici ikincil unsurdur. Bu kaplar içerisindeki yiyeceklerden uzun süre beslenmek kronik zehirlenmelere neden olabilmektedir. Akut zehirlenmeler genellikle strafor malzemenin içerisindeki kloroflorokarbondan kaynaklanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) straforda bulunan stiren (styrene) muhtemel kanser yapıcı olduğunu açıkladı. DSÖ plastik ambalajlar, tek kullanımlık bardaklar ve lastik ürünler içerisinde bulunan styrene adlı kimyasalın kanser yapıcı olduğunu belirtti.
Stiren; latex, sentetik kauçuk ve plastik ambalajlarda kullanılmak için geliştirilen polistiren reçinesi üretmek için kullanılıyor. Stiren içeren ürünlerin arasında bazı yalıtım malzemeleri, tek kullanımlık çatal-bıçak, plastik gıda ambalajları ve fiberglass plastikler yer alıyor.
1986 yılında Amerikan Çevre Koruma Ajansı tarafından yapılan İnsan Doku Araştırması‘nda, tüm insan dokularında stirene rastlanmıştır. Araştırmacılar strafor kapların kullanım sırasında ağırlıklarının azaldığını bu nedenle straforun tükettiğimiz gıdaya veya sıvıya sızdığını belirtmişlerdir. Yağ dokularımızda biriken strafor insanda yorgunluk, sinirlilik hali, uykuya dalmada zorluk, kan anomalileri ve kanserojen etkiler gösterir.
Amerikan Kuzey Illinois Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda strafor kabın yapısında yer alan stirenin sıcak yiyecekler, yağlı yiyecekler, asitli ve alkollü içeceklere karıştığını Strafor kap ve bardaklarda yağlı yiyecekler, limonlu çay, kremalı kahve, meyve suyu, alkollü içecekler içilmemesi gerektiğini ve bu malzemenin asla ısıtıcılarda kullanılmaması gerektiği ikazını yapıyor.
Son araştırmalar stiren kimyasalı ile etkileşime geçen bireylerin kan kanserine (lösemi) yakalanma riskinin 2 katına, bir tür geniz kanserine yakalanma riskinin ise 5 katına çıktığını gösteriyor.
Düşük trombosit ve düşük hemglobin değerleri, kromozal ve lenfatik anomaliteler, yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk, akut ve kronik rahatsızlıklarla baş gösteren ve beyin dokuları, omurilik, periferik sinirlerdeki stiren birikimden dolayı nörotoksik etkiler gözlemlenir.
Araştırmacılar 43 yıl boyunca 500’e yakın Danimarkalı şirketi izleyerek stirenin kansere yol açtığını ortaya çıkardı.
Gıda ürünlerinde strafor altlık yerine vakumlu poşetler kullanılabilir.