23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine yabancı ülkelerin çocukları da katılır.
Türkiye’de 1920′li yıllardan beri Çocuk Günü ve Çocuk Bayramı kutlamaları yapılmasına rağmen, batı ülkelerinde bu şekilde bir bayram mevcut değildir. Batı ülkelerinde çocuk hakları konusunda yapılan çalışmaların başını çeken, Çocuk Esirgeme Kurumları Uluslararası Birliği, 1953′te üyesi bulunan bütün kuruluşlara çağrıda bulunarak, her ülkede yılın belirli bir gününün çocuk günü olmasını istemiştir. BM Genel Kurulu da 1954′te benzer bir karar alarak, bütün ülkelerin kendilerine böyle bir uluslararası çocuk günü kabul etmelerini ve 1956′dan itibaren kutlamalarını istedi.
1979 Uluslararası Çocuk Yılı’nın gündeme gelmesi ile beraber Dünya Çocuk Bayramı kutlamaları da düşünülmüştür. Türkiye bu konuda da öncülük yapmak istemiş ve 17 Nisan 1978′de Türkiye’nin elli iki yıldan beri kutladığı 23 Nisan’ın Dünya Çocuk Bayramı olması BM’ye önerilmiştir ancak batı ülkeleri 2 Ekim, sosyalist ülkeler de 1 Haziranı seçmiştir.
Çocuk Günü, Çocuk Bayramı ve Çocuk Haftası kutlamaları Türkiye’de köklü bir gelenek haline geldi.
Ancak unutmamak gerekir 23 Nisan sadece çocuk bayramı değil aynı zamanda Ulusal Egemenlik Bayramıdır.