Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İstanbul için şunları ifade etti;
Bizim işlerimiz hesaba dayalıdır. Benim söyleye söyleye dilimde tüy bitti. İstanbul’da her an deprem olabilir demek bilimsel bir yaklaşım değildir. Geliştirmiş olduğum bir algoritma yani çözüm yöntemi var. Veritabanımda son 2100 yılda marmarada olmuş depremler yer alıyor. Bir varsayımım var. Marmara bütüncül olarak tek bir davranış gösteriyor. Marmara 1999 yılında büyük bir enerjiyi boşalttı. Aynı büyüklükte bir enerji için marmaranın bir zamana ihtiyacı var. Yer kabuğu gerginlik oluşmadan boşaltıyor ve çok sayıda yerde çatallaşma var. Marmarada fay hattı büyük bir dinginlik içine girdi. Veri tabanını incelediğim zaman Kaynaşlı ile Kocaeli arasında yaklaşık 7 ila 25 yılda bir orta büyüklükte bir deprem oluyor ve bu gerginliği azaltıyor. Ben bu bilgileri yıllar önce yayınladım. Bunun bir matematik hesabı var ben sadece özet geçiyorum. Daha gelişmiş bir algoritma uyguladığımda bir sonraki İstanbul depreminin 2045 yılı sonucu ortaya çıkıyor. Bu uzun kestirimlerde hata payı 5-10 yıl arası olabilir. Bu algoritmayı 1982 yılında uyguladığımda Doğu Marmara’da en erken depremin 1994 yılında olacağını bulmuştum ve bu 5 yıl gecikmeyle olmuştu. Bu çalışmalarımı kitabımda anlattım.
45 yıldır, deprem büyüklüğü ile şiddetini ayırt edemeyenlere, Yerbilimlerinde jeofizik ile jeolojinin aynı dal olmadığını anlamalarını beklemeyemezsiniz.
Türkiye’de tüm büyük kentlerin yüzde 85’i, yüksek verimli, sulak ovaları, ulaşım yollarını, geçitleri, boğazları, ırmakları oluşturan, deprem kırık kuşaları üzerindedir. Bu yerleşimleri düzde tutmayıp, kesin deprem güvenliği için dağ yamaçlarına doğru çekmeliyiz.
Bundan böyle, her kentte kurtarmada uzman kurtarmacı Maden Mühendisleri halka ivedi durumda kurtarmacı olarak çalışmasını öğretmeli, kurtarma çalışmalarını maden mühendisleri yönetmekte yarımcı olmalıdır.
Köpekleri öldürmeyin. Onları arama-kurtarma köpeği yapın. Bir köpek bir günde 15 kişinin yerini bulmuştur.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: Marmara denizi tabanını bildiğim için marmarada başka deprem yok dedim. Marmara sismik açıdan Türkiye’nin en sakin yerlerinden biri. Türkiye’nin batısında bir tek kırılmayan Kuşadası fayının doğusu belki vardır ama İzmir Narlıdere fayı var.
Bazı araştırmacılar ise Türkiye’nin fay hatlarına saldırı yapıldığı yönünde bilgiler veriyor.