2016 Saat Değişimi Olmayacak Elektrik Faturaları Kabaracak
Türkiye’de 30 Ekim 2016 Pazar günü saat ayarları değişmeyecek. Yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesini içeren karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yaz saatinin kalıcı hale getirilmesiyle elektrik faturalarında artış meydana gelecek. Kışa denk gelen 5 ayda (Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart) sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı artacak. Memurlar ve öğrenciler güne karanlıkta başlayacak. Yaz saatinin kalıcılaştırılması, kış aylarında mesainin başladığı sabah saatlerinde elektrik kullanım ihtiyacını artıracak.
Yaz saati uygulaması gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, düzenli olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de enerjinin verimli kullanımı açısından en uygun noktanın GMT+2:30 saat dilimi olduğu saptandı. Yani Türkiye için en uygun Kış saati değişim süresi 30 dakika.
Ordu-Fatsa’dan geçen 37.5 derece Doğu meridyeni Türkiye için en uygun nokta. Bu nokta Türkiye’nin her iki ucuna göre yaklaşık aynı mesafede. Böylece tüm Türkiye’de daha dengeli ve eşit bir aydınlatma ihtiyacı oluşmakta. Buçuklu dilim belirleme, ülkelerin konumlarına göre dünyada başka ülkelerde de kabul gören akılcı bir çözüm. Bu çözüm tercih edilerek üzerine yine yaz saati uygulaması da yapılarak, GMT+3 yerine ileri bir nokta olarak GMT+3:30 dilimine çekilerek tasarruf miktarının daha da artırılması mümkün.
Elektrik Mühendisleri Odası saat değişikliğinin olmamasının, gün ışığından en etkin yararlanma açısından olumlu bir karar olmadığını faturaları kabartacağını, Yaz-kış saati uygulamasının saat dilimlerinin yukarıda belirtildiği gibi en uygun noktaya göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini bu sayede maksimum enerji tasarrufunun sağlanacağını açıkladı.