BM tarafından Nisan Ayı, Otizm Farkındalık Ayı olarak ilan edildi ve 2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü olarak kabul edildi.
2014 yılı verilerine göre dünyada 68 çocuktan biri Otistik olmuş.
Otizm Spektrum Bozukluğu, sıklıkla yaşamın ilk 3 yılında saptanan, duygusal, sosyal gelişmede ve sözel, sözel olmayan iletişimin gelişiminde gecikme ya da sapma, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan dört kat fazladır.
Otizme her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır.
Otizmin tanısını koyduracak herhangi bir test bulunmamaktadır. Sadece klinik muayene ile uzman hekimler tarafından tanı konulabilir. Otizmde erken tanı, uygun müdahale ve düzenli psikiyatrik takip, tedavi sonucunu etkileyen en önemli faktörlerdir. Çocuğun yeterli ve uygun sosyal uyaranlar içeren bir ortamda bulunup bulunmadığı da değerlendirilmelidir.
Amerikalı ünlü aktör Robert De Niro, oğlu Elliot’ın civa bazlı koruyucu madde Tiyomersal içeren kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı yapıldıktan sonra otizme yakalandığını ileri sürüyor.
Robert De Niro, çocuk aşılarının güvenilirliğini sorguluyor. Çocukluk çağında uygulanan ve kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarında civa bazlı koruyucu madde Tiyomersal kullanımının otizme neden olup olmadığını ispatlayan gazeteciye 100 bin dolar ödül vereceğini açıkladı.
Ünlü aktör, bazı aşılama türlerinin çocuklarda otizme yol açtığını iddia eden Andrew Wakefield’ın yönetmenliğini üstlendiği Vaxxed adlı belgesele de destek vermişti.
Kanada gibi bazı ülkeler, tiyomersal içeren çocuk aşılarını piyasadan çekmiştir.
Tiyomersal(timerosal) ya da sodyum etilcıva tiyosalisilat, ağırlığının yaklaşık yüzde 49’unu cıvanın oluşturduğu, antibakteriyel ve antifungal etkili bir organik cıva bileşiğidir.
1930’lu yıllardan beri aşıların raf ömrünü uzatmak ve aşı sıvısı içinde bakteri üremesini engellemek için kullanılmıştır. Genelde çoklu aşıların içinde bulunmaktaydı.