2 Kasım Karaçay Türkleri’nin Sürgünü ve Soykırımı

2 Kasım Karaçay Türkleri'nin Sürgünü ve Soykırımı

Karaçaylılar, Türk halklarından biridir. Çoğunluğu Rusya Federasyonu içindeki Karaçay-Çerkesya’da yaşar.

Karaçaylılar Çerkeslerle birlikte 1862 yılına dek Ruslarla savaştı. 1864 yılında bölgenin Rus istilasına uğraması sonucu, büyük bir göç yaşandı. Rusların Kafkasya’yı işgali sonunda 1880’li yıllardan itibaren zaman zaman Karaçay-Malkar halkının bir bölümü diğer Kafkas kabileleri ile Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.

Bu göçmenlerin torunlarından yaklaşık 25 bin Karaçay-Malkarlı Türkiye’de, 10 bin civarında Karaçay-Malkarlı ise Suriye’de, kalan bir kısmı ise Amerika’da yaşamaktadır.

1917 Bolşevik ihtilali sonrasında bütün Kafkasya’da ve bu arada Karaçay-Malkarda da 1918’de çok kısa bir süre bağımsızlık yaşandı. Fakat bu durum Beyaz ordu tarafından kanla bastırıldı. Ardından Kızıl Ordu saldırısı başladı. 1920’de Beyaz ordu Kızıl ordu tarafından bölgeden atıldı ve Karaçay-Malkar da Sovyet sistemine dahil oldu.

Ağustos 1942’de Alman ordusu Karaçay topraklarına girdi ve bölgede beş ay kadar kaldı. Karaçay-Malkarlıllar da 1943 yılı sonlarına kadar Sovyetler’e karşı mücadelelerini sürdürdüler. Bu arada Kafkasya’daki Rus karşıtı hareketlere de önderlik ettiler. Bu mücadeleler sırasında büyük nüfus kayıplarına uğratıldılar.

Sovyet Ordusu Ocak 1943’te bölgeyi Almanlar’dan temizledi. 2 Kasım 1943 tarihinde ise Alman ordusuyla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Karaçay-Malkar nüfusunun tamamı yani Karaçaylılar Kazakistan’a, Balkarlar da Kırgızistan’a sürüldü. Sürgün sırasında çok sayıda Karaçaylı hayatını kaybetti. 2 Kasım 1943 tarihinde Karaçaylılar, 8 Mart 1944 tarihinde de Malkarlılar yurtlarından çıkarılarak topyekün bir sürgüne, etnik temizliğe ve soykırıma tabi tutuldular.
Halbuki, Karaçay-Malkarlılardan binlerce kişi Alman işgali sırasında Sovyet Ordusu saflarında da yer alıyordu.

Gürcistan’a bağlanan eski Karaçay topraklarına da Gürcistan’dan getirilen Svanlar yerleştirildi. Sürgünde 14 yıl kadar kalan Karaçay-Malkarlar’ın (Balkar) 1956’da saygınlıkları geri verildi.

Karaçay-Çerkes Özerk Oblastı yeniden kuruldu.
Oblast 3 Temmuz 1991’de Rusya Federasyonuna bağlı bir özerk cumhuriyet oldu, ardından, Aralık 1991 sonunda oluşan Rusya Federasyonu içinde kaldı.

Karaçay-Malkar halkı Karaçay-Çerkesya ve Kabarday-Balkarya adlarını taşıyan iki ayrı cumhuriyet olarak Rusya Federasyonu’na bağlı yaşamaktadır. 2005’te Karaçaylılar 218 bin 403 Malkarlılar ise 112 bin 924 nüfusa sahipti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir