19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Ä°le Ä°lgili Yazı

19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli bayramıdır. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı ve düşman iÅŸgaline karşı Türk KurtuluÅŸ Savaşı’nın baÅŸladığı gün olarak kabul edilir.

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk kez 24 Mayıs 1935 yılında Atatürk Günü adı altında kutlandı. BeÅŸiktaÅŸ kulübünün giriÅŸimleriyle Fenerbahçe Stadında kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiÅŸtir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleÅŸen Spor Kongresinde söz alan BeÅŸiktaÅŸ Kurucu Ãœyesi Ahmet Fetgeri AÅŸeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliÄŸi kapsaması için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında her yıl yapılmasını teklif etti. Kongrede oylanan bu öneri kabul edildi ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaÅŸtı.

Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum, Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının babası Konya/Karamanlı dedesinin adı Kızıl Hafız Ahmet Efendidir. Annesinin babası ise Konya-Karaman Yörük Türkmenlerinden olan dedesinin adı Sofizade Feyzullah ağadır.

Rumeli fethedildikten sonra Türkleştirildiği için Mustafa Kemal’in hem baba, hem de anne tarafının soyu Anadoludan Rumeliye göç etti.

Konya/Karaman’dan gelen Atatürk’ün dedeleri, Makedonya Cumhuriyeti’nde Arnavutluk sınırına yakın yerdeki Debre şehrine bağlı bir nahiye olan Kocacık’a yerleşmişlerdir.

Hafızlık yapan dedesinin kızıl lakabı Kızıl-Oğuz, Kocacık Yörükleri, Türkmenlerinden gelmekte.

Daha sonra Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın babası Sofizade Feyzullah Ağa, Yunanistan’ın Selanik yakınlarındaki Lankaza’ya göç eder ve bir çiftlik sahibi olur.

Balkanlar’da fethedilen yerlerin Türkleştirilmesi için göç ettirilen ailelerin Konya bölgesinden gelenlere Konyarlar adıyla resmi kayıtlara geçirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir