Dünya Çiftçiler Günü Hakkında Bilgi

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

14 Mayıs, çiftçilerin günü olarak kutlanmaktadır. Son yıllarda çiftçilere gereken değer verilmediği için Türkiye giderek dışa bağımlı hale gelmektedir.

Ekmeklerden, çorbaya, giyilen kıyafetlerin ham maddelerine kadar pek çok üretim konusunda çiftçilerin emeği bulunmaktadır. Çiftçiler geçimini topraktan sağlayıp, topraktan aldığı ürüne değer katarak insanlara sunmaktadır. Tarlalar gün geçtikçe maddi olanaksızlıklarla boğuşan çiftçilerin tarımdan çekilmeye başlamasıyla yerini beton yapılaşmaya bırakarak Türkiye geleceği açısından vahim sonuçlara doğru gitmektedir.

Hollanda’nın yüzölçümü Türkiye’nin 19’da biri kadar yaklaşık Konya kadar olmasına rağmen tarımda Amerika’dan sonra dünyanın en büyük 2. ülkesi olurken Türkiye her geçen gün tarımda geri giderek çiftçileri zor durumda bırakmaktadır. Hollanda aynı zamanda dünyanın en büyük tohum ihracatçısıdır.

Hollanda kesilmiş çiçek ve çiçek soğanlarının üretim ve açık artırmasında ise Dünya 1.’si durumunda.

Türkiye tıpkı laleler gibi tarımıda kaybederken Hollanda bugün anavatanı Türkiye olan laleriyle dünyada şov yapıyor.

Hollanda’da seralarda dönüm başına üretim miktarı Avrupa Birliği ortalamasının 6 katı.

Hollanda, dünyadaki süs bitkileri ticaretinin yüzde 60’ını gerçekleştiriyor. Çiçek soğanı üretiminde yüzde 90 dünyada pazar payına sahip. Avrupa Birliği pazarına giren bin 800 yeni bitki çeşidinin yüzde 65’i Hollanda’dan geliyor.

Hollanda denizden kazandığı topraklarla tarım alanlarını genişletirken Türkiye tarım alanlarını yapılan inşaatlar beton yapılaşma nedeniyle yok etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir