Devlet ve şirketlerin internet güvenlik çalışmalarının yeterliliğini araştıran internet güvenlik firması Kaspersky Lab ve B2B International hazırladığı rapora göre İnternet Güvenliğine yatırım yapılmadığı için devlet kuruluşlarının yarısından fazlasının internette güvenlik açığı bulunuyor. Güvenlik açıklarıyla gizli hükümet bilgileri kaybolabilir.
Türkiye’de şirket dışı internet güvenlik ihlaline uğrama oranı 2013-2014 verilerine göre yüzde 97 iken dünya genelinde bu rakam yüzde 91 oranında. Şirket içi ihlallerde Türkiye yüzde 92, dünya geneli yüzde 85 oranında gerçekleşti.
Bir internet saldırısından sonra kuruluşlarda yaşanan kayıplar, önemli bilgi sızıntıları, kesinti ve planlanmamış diğer giderlere neden olduğunda bunun maliyeti, bilişim teknolojilerine yapılan güvenlik maliyetini büyük ölçüde aşıyor. Bu nedenle maliyeti yüzünden bu yatırımdan kaçan kuruluşlar çok büyük bir risk alıyor.
Şirketlerin bir çoğunun farkında bile olmadığı bu saldırıların büyük şirketlere maliyeti ortalama 630 bin dolar civarındayken küçük ve orta ölçekli şirketlerde ise ortalama 55 bin dolar civarında olduğu hesaplanıyor.
B2B International anketine göre şirketlerin yüzde 25’i güvenlik saldırılarını başkalarının başına gelen olaylar olarak görüyor. Şirketlerin bir diğer yüzde 25’i ise bilişim teknolojilerine yapacakları yatırımın, yaşayacakları kayıplardan daha maliyetli olacağını düşünüyor.
İnternet üzerinden saldırı hedeflenen bir şirketin uğrayacağı mali kayıpları maksimum yaklaşık olarak 2,5 milyon dolara kadar çıkabilir.
Hedeflenen bir saldırıya örnek vermek gerekirse dünyanın en büyük film prodüksiyon şirketlerinden biri olan Sony Pictures firmasına yapılan saldırı sonucunda dünyaca ünlü pek çok sanatçının kişisel fotoğrafları ve bilgileri ele geçirilerek internette paylaşılmıştı.