1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren ve Türk Denizcilik tarihinde, karasuların bağımsızlığı için dönüm noktası olan Kabotaj Kanunu, modern Türk Denizciliği açısından da; ulaşımdan, taşımacılığa, turizmden, balıkçılığa büyük bir önem taşımaktadır.
Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.
Üç tarafı denizlerle çevrili ve dünya üzerinde önemli iki boğaza sahip Türkiye denizcilikte daha modern seviyelere ulaşmak, ülke ekonomisine katkısını arttırmak, denizcilikte daha çok söz sahibi olabilmek için her türlü avantaja sahip. Ancak kazanılan avantaj, denizcilik sektöründe yeterince kullanılamadı.