Aranılan sonuçlar yerine yanlış ve eski sonuçlar çıkmaya başladı. Ayrıca doğru içerikteki siteleri de bulamamaya başladı.
Google arama motoruna rakip olarak gösterilen Yandex ise şu anda Google arama motorunun kötü bir taklidi durumuna geldi.
Bir zamanlar en çok tercih edilen arama motoru olan google uzun süre bu alanda başarılı işler yaparken özellikle son yıllarda giderek kalite kaybetmeye ve yanlış sonuçlar göstermeye başladı.
Amerika’nın Harvard ve Columbia Üniversiteleri işbirliğinde yürütülen araştırmalarda Google arama sonuçlarının yanlış olduğu tespit edilmişti. Bu nedenle Avrupa Birliği Komisyonu, rekabet kurallarına uymadığı ve tüketicilere zarar verdiği için Google hakkında soruşturma başlatmıştı.
Google arama sonuçları bozuk olduğu gibi aynı zamanda kendi menfaatlerine göre filitre ediliyor ve sansürleniyor. Bu durum son olarak Amerika başkan adayı Clinton hakkındaki olumsuz bilgilerin sansürlenmesi ve seçimleri kazanması için sonuçların malipüle edilmesiyle ortaya çıktı.
Google arama motorunda “Hillary Clinton crime” (Hillary Clinton suç) yazılınca otomatik gösterilen ilk sonuçlarda reform ve yasa tasarılarının görüldüğü ancak aynı kelimede Yahoo ve Bing arama motorunda arama yapınca Clinton’a yönelik suçlama ve soruşturmalarla ilgili sonuçların gözüktüğü belirtiliyor.
Donald Trump, Google arama motorunu manipülasyon yapmakla suçlayarak Clinton hakkındaki kötü arama sonuçlarını gizlemekle ve anketlerde yine Clinton’ı önde göstermekle itham etmişti.
AB Komisyonunun rekabet sorumlusu Margrethe Vestager, Google’ın tekelcilik yaptığını ve kullanıcıların diğer ürünleri kullanmasını engellediğini ifade etti.
Avrupa Birliği komisyonu google arama motorunda yapılan tüm aramalardaki payının yüzde 90′ının kendi alışveriş ve reklamları olduğunu, Google arama motorunun tüketicileri kendine ait alışveriş sitelerine yönlendirerek pozisyonunu kötüye kullandığını belirledi.
Ayrıca reklam sistemiyle çok cüzi paralar vererek Reklam verdiği sitelerdeki tüm bilgileri toplayarak en çok girilen içerikleri izinsiz kendi bünyesinde toplayarak sadece kendi üzerinden ziyaretçileri elde ediyor.
Bu reklamların üzerinde piyasadaki adil rekabeti önleyip önlemediğini belirlemek için google arama motoruna yeni bir soruşturma daha başlatıldı.
Google kendine ait olmayan üçüncü sitelerde uyguladığı AdSense reklamlarla ilgili yaptığı sözleşmelerdeki çeşitli sınırlamalar rekabete ve inovasyona engel olduğu belirtildi.
Amerika Davranışsal Araştırma ve Teknoloji Enstitüsünde üst düzey bir araştırmacı olan Robert Epstein, Google arama motorunun sadece arama önerilerini inceleyerek nasıl manipülasyon yaptığını ortaya çıkardı.
Google’da arama yapanların yüzde 50’si çıkan sonuçların ilk ikisine, yüzde 90’ı ise ilk 10 sonuçtan birine tıklıyor. İkinci sayfaya geçenlerin sayısı ise oldukça az. Bu sayede kararsız seçmenlerin yüzde 20 oranında tercihini değiştirdiği, hatta bu oranın bazı gruplarda yüzde 80’e ulaştığı gözlemlenmiş.
Google’da “Hillary Clinton Cri…” yazıldığında hiçbir sonuç çıkmazken, Yahoo ve Bing’de “Hillary Clinton Crimes” önerisi çıkıyor. (Hillary Clinton’un daha önce karıştığı suçlar görünüyor)
Google’da “Hillary Clinton Ind…” yazıldığında India ve Indiana sonuçları çıkarken, Yahoo ve Bing’de aratıldığında “Hillary Clinton Indictment” önerisi çıkıyor. (Clinton hakkındaki suçlamalar)
Yaptığı yönlendirmelerden ötürü AB tarafından Google arama motoruna 3 farklı güvensizlik davası açıldı. Açılan bu davalarda bazı web siteleri ve Android lehine arama sonuçlarına öncelik verildiği belirtiliyor.
Pek çok internet sitesinin içeriğini doğru düzgün indekslemeyen google arama motoruna karşı kurulan ve kullanıcıların hiç bir bilgisini toplamadığını belirten duckduckgo arama motorunda ise tüm sitelerin tüm içerikleri herhangi bir filitreleme veya manipülasyona uğramadan görülebiliyor.
Ayrıca hiçbir arama motorunda olmayan sitelerdeki arama özelliğini kullanabilme seçeneğine sahip:
Duckduckgo.com