GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, deterjan yönetmeliğinde bu zamana kadar uygulanmayan bir değişiklik yaptı. Yıllardır çok büyük bir eksiklik olan tüketici sağlığı ve güvenliği ile çevre korunmasını sağlayacak unsurlar eklendi.
Buna göre piyasadaki bütün deterjanlarda alerjik etki içerip içermediğiyle ilgili bilgiler yazması gerekecek.
Deterjanlar alerjik ve ufak dozlarda alındığı takdirde kronik olarak kanserojendir. Petrol ürünü kimyasal deterjanların tamamı kanserojendir. Otopik Dermotit denilen ve daha çok çocukluk çağında görülen hastalıklarda da deterjanların hastalığı şiddetlendirici etkilerinin bulunduğu belirtiliyor.
Son yıllarda özellikle Marmara Denizi’nde gözlenen “kırmızı su (Red – tide)” olaylarında rol oynayan aşırı plankton üremelerinde Marmara Denizi’ne akıtılan diğer artıklar yanında sentetik deterjanlar da önemli oranda sorumluluk taşımaktadırlar.
Marmara Denizi’ndeki yapılan çalışmalar sırasında özellikle 1979’dan beri Marmara Denizi’nin yer yer bandlar halinde veya oldukça geniş alanlarda kırmızı renge boyandığı görülmektedir. Marmara Denizi’nde gözlenen kırmızı su olaylarında sentetik deterjanlar da önemli oranda sorumluluk taşımaktadırlar.
Türkiye’de kullanılan ve özellikle Marmara çevresi başına yılda 5 kilograma varan tüketimleriyle deterjanlar, içerdikleri ABS, fosfat ve diğer beyazlatıcı, kir parçalayıcı maddeler nedeniyle, kanalizasyon şebekeleri tarafından akıtıldıkları deniz veya iç sularda; sızdırmalı foseptikler yolu ile yeraltı suyu depolarında olumsuz etkiler oluşturmaktadır.