Türkiye’de Windows Cihazlara Bulaşan Programlar Zarara Neden Oldu

Türkiye'de Windows Cihazlara Bulaşan Programlar Zarara Neden Oldu

2014 yılında Türkiye’de internet kullananların yarısında kullanılan cihazlarda zararlı yazılımlar bulundu.

Kaspersky Lab ve B2B International araştırmasına göre, Türkiye’deki İnternet kullanıcılarının yüzde 57’si zararlı programlar yüzünden olumsuzluklarla karşılaştı.

Windows işletim sistemine sahip kullanıcıların yüzde 83’ü zararlı yazılımlardan etkilenmiş. Android kullanıcılarının yüzde 13’ü Mac OS X kullanıcılarının yüzde 6’sının cihazlarına zararlı yazılım bulaşmış.

Türkiye’deki internet kullanıcıları zararlı yazılımlarla ilgili sırasıyla nasıl etkilendiklerini şöyle açıkladı; Cihazlarının bir İnternet sayfasına girdikten sonra, başka birinin USB belleğini kullandıktan sonra, başka bir zararlı yazılımdan etkilenmiş cihazı kullandıktan sonra, güvenli bir program gibi gösterilen ancak zararlı olan bir uygulamayı yükledikten sonra, bir e-posta eklentisini açtıktan sonra cihazlarının etkilendiğini bildirirken, araştırmaya katılanlar arasında en büyük dilime sahip olan kesimse, zararlı yazılımın bilgisayarlarına nasıl bulaştığını açıklayamadı.

Genellikle kullanıcılar bilgisayar performansının düştüğünü fark etti. Kullanıcıların yüzde 30’u rahatsız edici reklamlar aldığını, örneğin tarayıcının onları istemedikleri İnternet sayfalara yönlendirdiğini ve yüzde 17’si ise cihazlarında onlar istemeden yüklenmiş programları bulduğunu ifade etti.

Her üç kullanıcıdan biri zararlı yazılımlardan ötürü para kaybı yaşadı.

Cihazlarını kilitleyen internet hırsızlarına para ödemek zorunda kalanlar oldu. Cihazdaki bilgilerini kurtarmak için para harcayanlar oldu. Ayrıca bu etkileri ortadan kaldırmak için yazılım satın almak ya da yeni bir cihaz satın almak zorunda kalanlar oldu. Maddi kayıp olan durumlarda, saldırıların ortalama maliyeti 173 dolara karşılık geliyor.

Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Yönetim Başkanı Elena Kharchenko uyarıyor, “Emin olmadığınız USB bellekleri kullandığınız cihazınıza takmayın, yalnızca resmi uygulama mağazalarını kullanın, işletim sistemi ve uygulamaları güncel tutun ve dosyaları açmadan önce bir güvenlik programıyla tarayın” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir