Yerli Sosyal Medya Arama Motoru Arkadaşlık Sitesi Ne Zaman Çıkacak

İnternet üzerinde Amerikan şirketleri tekel durumunda oldukları için internet hakimiyetine sahipler. Üstelik bu firmalar Türkiye üzerinden çok ciddi oranlarda reklam geliri sağlarken Türkiye’ye reklamlar üzerinden vergi ödememekte.

Dünyada Çin, Amerikan tekeline sahip arama motoru, sosyal paylaşım sitelerini yasaklayarak kendi üretimi arama motoru ile sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor.

Rusya’da kısmen bu yabancı tekelini kırmaya çalışıyor. Türkiye’nin bu konuda henüz bir çalışması yok. Ulaştırma Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı Desteğiyle tamamı Türk Mühendisler Tarafından yapılması planlanan Yerli Arama Motoru projesi gerçekleşmedi.

Birçok ülke Google’ın dünya genelindeki hakimiyetine rakip olarak kendi arama motorunun geliştirilmesi için adımlar attı.

Çin’de google arama motoru yasak onun yerine kullanılan: baidu
Çin’de Twitter yasak onun yerine kullanılan: Weibo
Çin’de Facebook yasak onun yerine kullanılan: Renren
Çin’de YouTube yasak onun yerine kullanılan: youku

Rusya’da google arama motoru yerine kullanılan: yandex
Rusya’da Facebook yasak onun yerine kullanılan: vk
Rusya’da twitter ve youtube’nin kapatılması gündemde.

Türkiye’nin internet projeleri neden tutmuyor? Devlet desteğinin yetersiz olması, reklam ve tanıtımlarının az olması ve mevcut yabancı siteleri önleyici devlet uygulamalarının yapılamaması nedeniyle. Örneğin yerli arama motoru projesi hazırlandığında, Türkiye’deki sunucular üzerinde olan tamamen yerli arama motorunun Türkiye’deki kullanıcılar tarafından tercih edilmesi için mevcut yabancı arama motorlarının web adresleri yerli siteye yönlendirilmesi gerekli.

Aynı şekilde sosyal medya siteleri ile arkadaşlık siteleride böyle bir yönlendirmeyle Türkiye’de popüler hale getirilebilir. Yerli sosyal medya ve arkadaşlık sitelerine üyelik sadece tc kimlik numarasıyla yapılabilecek basitliğe çekilirse sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık sahtekarlık gibi çeşitli suçların tamamının önüne geçilir. Yerli mail sistemiyle kullanıcılar daha güvenli ücretsiz mail kullanabilir. Yerli web tarayıcıyla Türkiye’nin ürettiği web tarayıcı güvenle kullanılabilir.

Sonrada hazırlanan tüm bu yerli platformlara e-devlet üzerinden bağlantı verilebilir.

İnternette yabancıların elinde popüler olan bu tür platformlar popülaritesini sürdürdükçe varlar aksi durumda yok olmaya mahkumlar örneğin ICQ bir zamanlar internetin en popüler sohbet sitesiyken bugün adı bile anılmıyor aynı şekilde MSN’de aynı kadere mahkum oldu. Türkiye kararlı bir şekilde yerli platformları üretmeye başlarsa bugün popüler olan tüm yabancı platformların yerini yerli platformlarımız alacaktır. Türkiye bu konuda oldukça geri kaldı.

Tüm bu internet platformlarından yabancılar Türk vatandaşlarıyla ilgili çok sayıda veriyi izinsiz toplayarak istatistikler sağlamakta.

Çin’de Weibo’yu popüler yapan en önemli unsur birçok tanınmış film yıldızı, sporcu, şarkıcı, işadamı ve devlet görevlisinin bu servisi kullanması. Çin hükümet yetkilileri Weibo sayesinde halkın sorunlarını daha yakından takip ederek ihtiyaçlara anında cevap verebiliyor.

DuckDuckGo Güvenli Arama Motoru Hakkında Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir