El Yıkama Nasıl Olmalıdır

El yıkama hem basit hem ucuz bir yöntemdir.

Bazı bakteriler, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunur ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle, gün içinde sıklıkla eller yıkanmalıdır.

Eller Neden Yıkanmalı?

Günlük yaşantıda eller, çevreyle her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla bakteri barındıran organlardır. Çevreyle sürekli temas halinde olan eller sayesinde taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, Avian Influenza gibi öldürücü bir çok hastalığın gelişimine neden olabilmektedir. Yeterli el hijyeni aynı zamanda, besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında, okullarda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, parazit ve mantarların gelişiminin önlenmesinde en etkili basit korunma yöntemidir.

Eller Ne Zaman Yıkanmalı?

Yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce ve yemek yedikten sonra,
Tuvalet kullanıldıktan sonra,
Çocukların altı değiştirildikten sonra,
Sağlığa zararlı olan Sigara içildikten sonra,
Pişmemiş gıdalar (özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta) gibi ürünlere tuttuktan sonra,
Üst solunum yolu ile yani hapşırma ve öksürme ile temas ettikten sonra
Bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra,
Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonra,
Toplumda ortak olarak kullanılan araçlarla, toplu ulaşım araçları, para alış verişi, telefon vb. temasta
Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra mutlaka doğru yöntemle eller yıkanmalıdır.

Eller Nasıl Yıkanmalı?

Ellerinizi ılık veya dayanabileceğiniz kadar sıcak su ile ıslatıp ve sabunu ellerimizin bütün yüzeylerine dağıtarak iyice köpürtün. Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 30 saniye kuvvetlice ovalayın. Ellerinizi sabun ile ovaladıktan sonra iyice durulayın. Özellikle halka açık yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile ellerinizi kurulayın. Ellerinizi kurutmak için kullandığınız kağıt havluyu elleriniz kirli iken tuttuğunuz musluğu kapatmak için kullanın ve çöp kutusuna atın.

Kişisel ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığını kazanır ve çevremize de bu alışkanlığı aşılayabilirsek pek çok bulaşıcı hastalıklar ile besin kaynaklı hastalıkların önüne geçebilmek adına büyük bir adım atmış oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir