Özbekistan Hakkında Bilgi Kısa

Özbekistan Hakkında Bilgi Kısa

Özbekistan Hakkında Bilgi Kısa

Özbekistan Cumhuriyeti 1924’te kurulmuş, ancak 1945’ten sonraki yıllarda Rusların denetimine girmiştir. SSCB’nin çöküşüyle birlikte Özbekistan 1 Eylül 1991’de bağımsızlığını kazanmıştır. Türkiye, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş, 4 Mart 1992 tarihinde ise iki ülke arasında diplomatik ilişkiler tesis edilmiştir.

Bağımsız Özbekistan’ın 447.400 km2’lik bir yüzölçümü bulunmaktadır. Özbekistan; Kazakistan, Tacikistan, Afganistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’a komşudur. Başkenti Taşkent’tir. Nüfusu: 21.700.000’dir.

Özbekistan, 30 milyona yaklaşan nüfusu, jeostratejik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyeliyle bölgesel barış ve istikrar için önemli bir konumda bulunmaktadır. Türkiye, kardeş Özbekistan ile arasındaki işbirliğinin her alanda gelişmesine büyük önem vermekte ve Türk ve Özbek halkları arasındaki yakın bağlardan güç alan ilişkilerin ilerletilmesi yönündeki iradesini korumaktadır.

İlişkilerin hukuki temelini oluşturmak amacıyla bu ülke ile 90’ın üzerinde ikili anlaşma ve protokol imzalanmış, karşılıklı çok sayıda üst düzey ziyaret gerçekleştirilmiştir.

Özbekistan’daki Türk nüfusun tamamına yakını Müslümandır.

Özbekistan çok zengin yeraltı kaynaklarına sahiptir. Altın, yergazı, alüminyum, tungsten, kömür, mermer yatakları ön sıradadır.

Özbekistan’la ikili ticaret hacmi, 2015 yılında 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Hâlihazırda ülkede, başta tekstil, taahhüt, gıda, otelcilik, inşaat malzemeleri ve plastik, ilaç ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren, 100’ü temsilcilik olmak üzere toplam 700 kadar Türk sermayeli firma bulunmaktadır. Ülkemizde ise Özbek sermayeli 114 firma bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir