Arama Sonuçlarında Hile Yapan Google’a AB Komisyonu Rekor Para Cezası Kesti

Arama Sonuçlarında Hile Yapan Google'a AB Komisyonu Rekor Para Cezası Kesti

AB Komisyonu Amerikan merkezli Google’ın, arama sonuçlarını kendi lehine olacak şekilde manipüle etmesi ve pazar hakimiyetini kötüye kullanmasını gerekçe göstererek rekor cezaya çarptırdı.

AB Komisyonu Google (Alphabet) şirketine yaklaşık 2,7 milyar dolar para cezası kesti.

Google bu yaptırıma 90 gün içinde uymazsa Google’ın ana şirketi Alphabet’in dünya çapındaki günlük ortalama cirosunun yüzde 5’ine kadar para cezasına çarptırılacak.

Alphabet’in 2017 yılı ilk üç aylık toplam geliri yaklaşık 25 milyar dolar. Günlük cirosu yaklaşık 274 milyon dolar. AB’nin kararına uyulmazsa günlük para cezası yaklaşık 14 milyon dolar, aylık yaklaşık 420 milyon dolar olacak.

AB Rekabet Komisyonu Şefi Margrethe Vestager, “Google kendi hizmetlerini arama sonuçlarnda öne çıkararak pazar hâkimiyetini açıkça kötüye kullanmış ve rakiplerini alt sıralara indirmiştir. Google’ın yaptıkları AB kuralları karşısında yasadışı” dedi.

Google sonuçlarındaki rakip sitelerin görüntülenmesi yüzde 90 oranında alt sıralara atılmış ve tüketiciler zarara uğratılmış. Böylelikle Google, hem daha fazla trafik almış hem de kendi servislerine yönlendirdiği kişi ya da kuruluşlardan rekabet yasalarına aykırı olarak haksız bir şekilde daha fazla gelir sağlamış.

Siteler ne kadar fazla hit alırsa reklamverenler de o kadar fazla görüntülendiği için bu döngü birbirini besliyor.

Google sözcülerinden Kent Walker ise AB tarafından açıklanan ceza ve gerekçeli kararı için Google Avrupa resmi blogundan resmi bir açıklama yayımladı. Açıklamada şöyle denildi. Online alışveriş yaparken siz aradığınız ürünleri kolayca ve hızla bulmak istersiniz, reklamcılar da söz konusu ürünleri tanıtmak ister. Google bu nedenle, kullanıcılarıyla irili ufaklı binlerce reklamvereni her iki taraf için de yararlı olacak yollarla bir araya getiren alışveriş reklamları görüntülemektedir. Bu nedenle saygı duymakla birlikte bugün açıklanan karara katılmıyoruz. Temyiz yoluna gitmeyi düşündüğümüz için Komisyon’un kararını ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz ve gerekçelerimizi anlatmaya devam edeceğiz.

Google’ın bu hilelerinden sitemizde nasibini aldı. İnternette ilk kez soru kipli başlıkları açan Rozethaber sitesinde başlatılan, maç ne zaman, saat kaçta ve puan durumu gibi futbol içeriklerini ve sonuçlarını Google, Rozethaber’den sonra bünyesine toplamıştı ve artık arama sonuçlarında maç sonuçları ve puan durumunu gösteriyor. Google yıllardır en çok ziyaretçi toplayan sitelerdeki istatistikleri izinsiz ve belli bir ücret ödemeden kullanarak ziyaretçileri kendi bünyesinde toplamakta ve içeriğini kopyaladığı siteleri AB komisyonunun açıkladığı gibi alt sayfalara atmakta. (Google böyle yaptığı için sitemizden reklamları kaldırılmıştır ve güvenli arama motoru olan duckduckgo.com arama motorunda !rozet kelimesiyle sitemize ulaşılmaktadır ve bu etiketle arama motoru üzerinden sitemize özel arama yapılabilmektedir.)

Google’da Arama Yapınca Hangi Bilgileriniz Toplanıyor

Google Tehlikeleri Google Amerikan Ajanlarıyla Ortak Çalışıyor

Google Arama Sonuçlarına Gizli Sansür Uyguluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir