Almanya’da Milyonlarca Yumurta Zehirli Kimyasal İçerdiği İçin Toplatıldı Kriz Sürüyor

Almanya'da Milyonlarca Yumurta Zehirli Kimyasal İçerdiği İçin Toplatıldı Kriz Sürüyor

İnsanları kanser etmesine ve zehirlemesine rağmen ısrarla kimyasal tarım zehirleri gıda ve hayvanlarda kullanılıyor.

Hollanda’dan Almanya’ya getirilen yumurtalarda fipronil adlı kimyasal böcek zehiri kalıntısı bulundu. DSÖ’ye göre bu zehir insanlarda böbrek, tiroid bezi ve karaciğerde ciddi kötü etkiler yapıyor. Fipronil zehirlenmesi geçirenlerde kusma, baş ağrısı, cilt ve göz enfeksiyonu görülüyor.

Marketler zinciri Aldi bütün Almanya’daki satış noktalarında zehirli yumurtaları raflardan toplatıyor. Toplatılan 1,3 milyon yumurta dışında zehirli 3 milyon yumurtanın başka bir eyalete gönderildiği ve bunlardan 875 bininin piyasaya sürüldüğü belirtildi. Almanya’da milyonlarca yumurta toplatıldı ancak satılan milyonlarca yumurta var. Zehirli yumurtalar arasında organik yumurtaların da bulunduğu belirtildi. Avrupa’nın büyük bir bölümü yumurta krizi yaşıyor.

Hollanda Tarım Bakanı zehirli yumurtaları sattıklarını itiraf etti. Almanya’daki tavuk çiftliklerinde de zehirli yumurtalara rastlanırken bu yumurtalarla makarna ve kek imalatı yapıldığı belirtiliyor. Böylelikle Almanya’nın makarna ve keklerine de zehir bulaşmış durumda.

Alman yetkililer tehlikenin geçmediğini belirtirken muhalefet partileri tavuk biti ile mücadelede fipronil içeren kimyasal zehirlerin yasaklanmasını talep etti.

Danimarka’da 20 ton zehirli yumurta satıldığı belirtildi. Bu ülkelerin yanı sıra Avusturya, İngiltere, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İsviçre ile Hong Kong’da zehir yumurtalar dağıtılmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir