İran Dışişleri Bakanı Bölgesel Diyalog Meclisinin Kurulmasını Öneriyor

İran Dışişleri Bakanı Bölgesel Diyalog Meclisinin Kurulmasını Öneriyor

Bakan Muhammed Cevad Zarif son günlerde bölgede yaşananlardan sonra komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirimesi adına bir yazı kaleme aldı.

Ortadoğu’da komşu ve bölge ülkeleriyle Bölgesel Diyalog Meclisinin kurulmasının mecbur ve etkili olacağını ifade eden Zarif ayrıca bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin yükselmesini sağlayacağını savundu.

İran’ın istikrarsız Ortadoğu bölgesinde, istikrar adası olarak, bazı komşu ve bölge ülkelerinde istikrarsızlığa ve güvenlik krizine karşı ilgisiz ve duyarsız kalamayacağını, tüm ülkelerin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygılı olarak, bölge ve komşu ülkelerin güvenlik ve istikrarını, kendi güvenliği olarak bileceğini ifade etti.

İran Dış İşleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif şunları vurguladı; “Ortadoğu’da Bölgesel Diyalog Meclisinin kurulma önerisi de İran’ın, komşu ve bölge ülkeleri ile dostluk, dayanışma ve kardeşlik mesajıdır. Güvensizlik ve terörizm gibi ciddi sorunların çözümlenmesi, samimi ortamda kapsamlı bölgesel diyaloğu gerektiriyor. Terörizm tehdidi, bölge ülkelerin kalkınmasında ciddi bir engel sayılıyor. Teröristlerin Irak ve Suriye’deki faaliyetleri, bölgede güvensizliğin artması ve alt yapı tesislerin tahribinden başka bir getirisi yoktur.

Bazı bölge ülkelerinde terör ve istikrarsızlığın devam etmesi nedeniyle çevre ülkelerin güvenliği temin edilemez. Irak ve Suriye krizinin sonuçları, sürdürülebilir güvenliğin başka ülkelerin güvensizleşmesiyle sağlanamayacağını ispatladı.

Irak ve Suriye’de acı kriz tecrübesi, terörizm tehlikesinden ortak bir anlayışa varmak hedefiyle stratejik diyaloğun, günümüz bölgenin ihtiyaç duyduğu bir gereksinim olduğunu gösteriyor. Bu da ancak Bölgesel Diyalog Meclisinin kurulmasıyla gerçekleşebilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir