Ergenlik Psikolojisini Bilmeyen Aileler İçin Ergenlik Dönemi Sorunları Hakkında Bilgi

Ergenlik Psikolojisini Bilmeyen Aileler İçin Ergenlik Dönemi Sorunları Hakkında Bilgi

Ergenlik Nedir?
Çocuklukla yetişkinlik arasında kalan 12-24 yaş aralığındaki döneme Ergenlik denir.

Ergenlik dönemi duygusal oluşumların, zihinsel değişimlerin, fiziksel olgunluğun bir biçimidir.
Çocukluktan sonra yetişkin bir insan olmadan önce kimlik kazanılan dönemdir.

Anne ve babalar ergenlerin ilk dönemlerinde çocukları için sıkça şu ifadeleri kullanır;
Asi ve Hırçın
Evde Huysuz
Alıngan, Karamsar, Ters
Dışarıda Sıkılgan, Durgun ve Dalgın
Kendi Başına Buyruk ve Sorumsuz
Banyoya Girmiyor
Olur Olmaz Her Şeye Ağlıyor
Ders Çalışmıyor
Süse Düşkün
Çok Geziyor
Bazen Yalan Söylüyor

Ergenliğin başlarındaki büyümenin hızlı oluşu, ergenin hem duygularında, hem de davranış ve tutumlarında belirgin farklılıklar sergilemesine neden olur.

Ergenlerde; duyguların yoğunluğunda artış, aşık olma, mahcubiyet ve çekingenlik, aşırı hayal kurma, yalnız kalma isteği, çalışmaya karşı isteksizlik, çabuk heyecanlanma, tedirgin ve huzursuz olma, korku, endişe, duygusal kırgınlıklar, öfke, ruhsal zorlanmalar olur.

Aileler bu dönemde çocukların üstüne fazla gitmemelidir.

Ergenlerdeki en önemli gelişmeler boy ve ağırlık artışı, iskelet ve kas gelişimi, iç salgı sistemindeki gelişme ve çeşitli organlarda görülen büyümelerdir.

Zeka ergenlik çağına kadar hızla gelişir, 15-16 yaşlarında doruğa ulaşır, ondan sonra 20 yaşına kadar yavaş bir gelişme gösterir.

12 yaşından itibaren ergenlerde soyut düşünme yeteneği hızlı bir gelişme gösterir.

Bu dönemde kavramları kullanarak yeni kavramlar ve düşünceler üretebilme yeteneği, yaratıcı ve üretici düşünme biçimi gelişir.

Ergenliğin başlarına gelindiğinde, ergenin boyu, yetişkin olduğunda alacağı boyun yüzde 80’ine ulaşır.
Sivilce ve aknelerin; yüzde, vücutta ortaya çıkması normalir.

El-kol hareketlerini düzenleyememe, sakarlık yapma gibi sonuçlar gelişme sürecinde görülen ve ergenin beden imajını etkileyen davranış biçimlerindendir.

Kız ve erkeklerde beden yapısındaki değişiklikler, sesteki değişme, sivilcelerin artması, bıyık ve sakal çıkması, vücuttaki kıllanma, ter bezlerinin çalışmasındaki artış vb. gibi cinsel değişiklikler medyadan gelir.

Kızlarda ergenliğe girerken görülen en önemli değişiklik adet kanamasıdır. İlk adet kanamasından yaklaşık bir yıl sonra yumurta üretimi başlar. Yaklaşık her 28 günlük dönemde yumurtalıklardan, bir yumurtacık yumurtalık kanalına bırakılır. Döllenme olmadığı sürece, kadın üreme organı içinde oluşan dokular vücuttan atılır. Buna adet kanaması denir.

Bu kanama dönemi ortalama olarak 6 gün devam edebilir. Kızlar bu sırada hassas ve sinirli olabilirler.
Türk kız çocuklarında ilk adet görme yaşı ortalaması 12’dir.

Bu değişmeler kapsamında kızlarda omuzlar yuvarlaklaşır, göğüs ve kalçalarda deri altında toplanan yağ miktarı, göğüs ve kalçalar büyür.

Ergenlik döneminin başlangıcındaki değişikliklerden biri de, hipofiz bezinin salgıları ile başlayan koltukaltı ve üreme organları bölgesindeki kıllanmadır.

Ergenlik döneminde ter bezleri çocukluk döneminden daha fazla çalışır. Sık terleme sonucu ortaya çıkan kirliliği önlemek için en az haftada bir kere su ve sabunla temizlik sağlık için gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir