Yunan Hükümeti Ülkedeki Müslüman Türklerin Dini Faaliyetlerine Baskı Yapıyor

Yunan Hükümeti Ülkedeki Müslüman Türklerin Dini Faaliyetlerine Baskı Yapıyor

Yunan Hükümeti Ülkedeki Müslüman Türklerin Dini Faaliyetlerine Baskı Yapıyor

Lozan Antlaşması yükümlülüklerini yerine getirmeyen Yunan hükümeti Batı Trakya Türklerinin dini faaliyetlerine baskı yapıyor.

Yunanistan’da her geçen gün Türk Azınlık düşmanlığı ve Türkiye aleytarlığı artıyor.

Lozan Antlaşması’nın garantörlüğünde Batı Trakya’da “azınlık statüsü”yle bırakılan Müslüman Türkler, Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığın dini faaliyetlerini örnek göstererek Yunan hükümetinden Türkiye’deki gibi dini özgürlüklere saygılı olmasını istiyor.

Geçen yıl İstanbul’da Yunanistan’dan gelen devlet yetkilileri ve bakanların katılmıyla gerçekleşen haç çıkarma töreninde Yunan bayrağı açılmış ve Yunan Milli Marşı okunmuştu.

Yunanistan’ın bir şehrinde Türkiye’den gelen müslümanlar aynı şeyi yapsa Yunanistan’da bu durum manşetlere taşınarak ülkenin ayağa kaldırılacağı yunan medyasının yayın çizgisinden bilinmektedir.

Yunanistan’da Türk Azınlığın yaşadığı bölgede Türk devlet yetkilileri ve başkonsoloslar dini tören ve etkinliklerde yer aldığında yerel ve ulusal medya organları “Türkiye milli egemenliğimize kastediyor, azınlığı istismar ederek dini etkinlikler üzerinden bölgemizi kontrol etmek istiyor. Türk diplomatları istemiyoruz” şeklinde Türk Azınlığı hedef haline getiriyor.

Türkiye, devlet olarak azınlık statüsünde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Cemaatinin ruhani lideri konumundaki Patrikhane ve ruhbanlarına Lozan Antlaşması’nın ve Anayasa’nın sağladığı hakların üstünde hak ve imkanlar sunmaya devam ediyor.

İstanbul’daki Ortodoks Azınlıkların karşılığı olan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, buna rağmen Yunanistan’ın Lozan Antlaşması ve uluslararası insan ve azınlık haklarını ihlal etmesiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Bilindiği üzere Rum Patrikhanesi’nin Lozan Antlaşması’na göre görev ve sorumluluk alanı sadece İstanbul ile sınırlıyken, Türkiye’nin hoşgörülü azınlık politikası sayesinde görev alanının dışında Türkiye genelinde Hıristiyan cemaatin bulunmadığı bölgelerde de mitropolitlikler açmakta ve ayinler icra etmektedir. Bu sayede her geçen gün Türkiye genelinde Ortodoksluk propagandası ile taraftarlarını artırmaya ve etkili olmaya çalışmaktadır.

Batı Trakya’da Türk Azınlık toplumunun dini kurumları olan müftülükler Yunan devleti işgali altında.

Yunanistan, Azınlığın özerk ve özel kurumlar statüsündeki müftülüklere keyfi olarak el koymuş ve farklı düzenlemelerle insan haklarına aykırı bir biçimde tasarruflarda bulunmaya devam ediyor. Yunanistan, Azınlığın seçtiği dini liderleri tanımıyor ve onları çeşitli bahanelerle mahkemeden mahkemeye koşturarak hapis cezalarına çarptırıyor.

Yunanistan’ın haksızlıkları bununla da bitmiyor. Batı Trakya Türk Azınlık mensubu Yunan vatandaşlarının kurduğu Batı Trakya Din Görevlileri Derneği yıllardır Yunanistan’daki ilgili birimlere Batı Trakya dışındaki Osmanlı döneminden kalma tarihi camilere inanç turizmi çerçevesinde dini ziyaretler gerçekleştirme taleplerine izin verilmemektedir.

Kaynak: milletgazetesi.gr/view.php?id=11802

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir