Yüksek Gerilim Hattının İnsan Sağlığına Zararları

Yüksek Gerilim Hattının İnsan Sağlığına Zararları

Yüksek Gerilim Hattının İnsan Sağlığına Zararları

Amerikan Bilimler Akademisi araştırmasına göre yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riski diğerlerine göre 1,5 kat daha fazla oluyor. Çalışmalar yüksek gerilim hatlarına yakın yerlerde yaşayanlarda sağlık riskinin daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Yüksek enerji hatlarına 500 metreden daha uzak yaşayanlara göre; 100 metreden daha yakın yaşamanın ciddi depresyon riskini 4,7 kat, 50 metreden yakın yaşamanın ise 9,42 kat artırdığı bildirilmiştir.

Elektromanyetik alanın insan üzerinde anında oluşabilecek etkileri : Stres, Görüş alanın daralması, Kulak bölgesinde ısınma, Kalp pilinin bozulma riski, Kulak çınlaması, Yorgunluk hissi, Konsantrasyon bozulması, Baş ağrıları, İşitmede geçici aksaklıklar, Sersemleme, Göz yanmaları, Baş dönmeleri, Gece uykusuzlukları

Uzun süreli elektromanyetik alana maruz kalanlarda; genetik yapı bozukluğu, beyin hücrelerinde ölüm ve beyin tümörü, kan beyin bariyerinin zedelenmesi, beyaz kan hücresi(lenfoma) kanseri, kalp rahatsızlıkları, hafıza zayıflığı, kalıcı işitme bozuklukları, Embriyo gelişiminin zarar görmesi, Düşük riskinin artması, Kan hücrelerinin bozulması, Sperm hücrelerinin zarar görmesi ve yok olması görülebilir.

Yaşam mahallerinde elektrik hatlarının geçtiği duvar ve bölmelerden de uzak durulmalı.

Avrupa standartlarına göre yüksek gerilim hattı geçen alanlarda 150 metrelik bir güvenlik koridoru oluşturularak buralarda yerleşim yasaklanmalı.

Mevcut yerleşim alanlarının üzerinden geçen yüksek gerilim hatlarının da projelendirme yapılarak yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor.

Türkiye’de gerilim hatları, hiç olmaması gerektiği şekilde, okulların üzerinden geçtiği görülmekte.

Ani yüksek maruziyetler, yerüstü ve yer altı elektrik hatları yakınında yürümek ve elektrikli aletlere fazla yaklaşmakla oluşmaktadır.

Türkiye’de yapılmış Elektromanyetik alan çalışmalarından birisi de Bursa’nın Nilüfer ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilçe sınırlarındaki bazı yerlerde yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan ve limitleri aşan ölçümlere ulaşılmıştır. 74 nokta ölçümünden 17’sinde yüksek elektrik alan şiddeti saptanmıştır. En yüksek elektrik alan şiddeti değerine yüksek gerilim hattı ve baz istasyonunun birlikte bulunduğu bir sokakta ulaşılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir