Yapay Yıldırım ve Yapay Bulut Nasıl Yapılır

Yapay Yıldırım ve Yapay Bulut Nasıl Yapılır

Tesla, yıllar önce metal direk aracılığıyla yapay yıldırımlar üretti. En büyük yıldırımı yaklaşık 41 metre uzunluğundaydı ve ortaya çıkan gök gürültüsü 15 km öteden duyulmuştu.

Galler Cardiff Üniversitesi Morgan-Botti Laboratuvarı’nda, bulutlarda oluşan yıldırımdan 10 kat daha güçlü yapay yıldırım üretildi.

İsviçre’nin Cenevre Üniversitesi tarafından düzenlenen Dünya Metoroloji Organizasyonu kapsamında lazerlerle hava durumunu değiştirme ve yapay yıldırım oluşturma konuları tartışılmıştı.

Cenevre Üniversitesi Biyofotonik uzmanları Fransız Prof. Jean-Pierre Wolf ve İsviçreli Fizikçi Dr Jerome Kasparian, yaptığı açıklamada atmosfere gönderilen kısa lazer ışınlarının hava durumu kontrolü için çok etkili bir yöntem olduğunu keşfettiklerini ve bu şekilde yıldırımları kontrol edebildiklerini ve hatta yağmur bulutları oluşturabildiklerini açıklamıştı.

Cenevre’deki Rhone Nehri bölgesinde kızılötesi lazerlerle deneyler yapan ekip tarafından, değişik sıcaklıklarda, farklı nem oranlarında ve çeşitli atmosferik durumlarda, ışınların mikron boyutunda su damlacıkları oluşturduğu keşfedilmişti.
Lazer, bulut içerisinde su partiküllerinin oluşmasını ve hatta onların büyümesini sağlıyor. Lazerlerin hava araçlarına yerleştirilmesine gerek yok. Yerden gökyüzüne yansıtılan ışınlar kilometrelerce yükseklikte etkili olabiliyor. Bu araştırma sonuçları, bilim dergisi Nature Communications’ta yayınlandı.

Wolf ve ekibi endüstriyel ve medikal kesme lazerleri üreten Trumpf şirketine işlevsel bir prototip yaptırdı.

Dünyanın dengesini bozmak için elinden gelen çabayı gösteren ülkeler yıllardır hava durumunu atmosfere yollanan çeşitli objelerle kontrol etmeye çalışıyor.

1960’lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri gökyüzüne gümüş iyotları yollayarak hava durumunu değiştirmeye çalıştı. Sovyetler Birliği bir bulut katmanı oluşturmayı denemişti. İngiltere ise sürekli kapalı olan havası nedeniyle kaybettiği turizm gelirlerini ortadan kaldırmak için uzun yıllar kimyasallarla hava durumunu değiştirmeye para harcadı. Çin’in gökyüzüne roketlerle yolladığı kimyasallarla güneşli hava yapmaya çalıştığı biliniyor.

Prof. Wolf ve Dr Kasparian lazer sisteminin bu eski yöntemlerden daha etkili, kolay ve hızlı sonuçlar verdiğini belirtiyor.

Jean-Pierre Wolf, 2018 yılında dünya atmosferindeki kirletici maddeler hakkındaki araştırmaları nedeniyle ZEİSS Research ödülünü kazanan iki kişiden biridir.

Bilim Dünyasının En Büyük Dehası Nikola Tesla Kimdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir