Voleybol Liginde Puanlama Nasıl Yapılıyor

Voleybol Liginde Puanlama Nasıl Yapılıyor

Voleybol’da takımların kazandığı puanlar; Puanlama Sistemi, Eleme Sistemi ve her ikisinin birlikte kullanıldığı Karma Sistem olarak üç sistemde belirlenir.

Hangi puanlama sisteminin uygulanacağına federasyon karar verir.

Puanlama Sistemi: Kendi içinde 3 Puanlı ve 2 Puanlı olarak ikiye ayrılır.

3 Puanlık puanlama sistemine göre oynanan maçlar sonucuda 3-0 ve 3-1’lik setlerle maçı kazanan takıma 3 puan verilir. Ancak maç 3-2 biterse kazanan takım 2 puan kaybeden takım 1 puan alır.

Hükmen galibiyetlerde kazanan takım 3 puan alır ve Setler: 25-0, 25-0, 25-0 olarak tescil edilir.

Ligde puanlar eşit olduğu zaman sıralama, kazanılan maç sayısına göre, burada da eşitlik varsa set averajı uygulanarak puanları eşit olan takımların maç sonunda aldıkları set toplamı ile verdikleri set toplamı birbirine bölünerek bulunan sayının büyüklüğüne göre belirlenir. Yine eşitlik sürüyorsa, eşit olan her iki takımın tüm maçlarda aldıkları ve verdikleri sayılar bölünür. Çıkan sonucun büyüklüğüne göre sıralama belirlenir. Yine eşitlik sürüyorsa bu kez kendi aralarında yaptıkları maç puan ve set ile sayı averajına sırayla bakılarak sıralama belirlenir.

2 Puanlık puanlama sistemine göre galip gelen takım 2 puan mağlup olan takım 1 puan alır ancak hükmen mağlubiyet alan takımlara 0 puan verilir. Puan eşitliği halinde ise set averajı geçerli olur. Takımların kazandıkları set sayısı kaybettikleri set sayılarına bölünür büyüklüğe göre sıralama belirlenir. Eğer yine eşitlik bozulmamışsa takımların kendi aralarında yaptığı maçlardaki puan, set ve sayı averajlarına sıra ile bakılarak üstün olan takım belirlenir.

Eleme Sistemi: Kaybeden takımların elenip kazanan takımların birbiriyle karşılaşarak en son kazananı belirleyen eleme yöntemidir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için takım sayısının en az 4 veya 4’ün katlarında yani 8, 16, 32 gibi olması gerekir. Eğer takımlar 4’ün katlarında olmazsa bay(byes) yöntemi uygulanır. Bu yöntemde 4’ün katlarına en yakın sayının üstündeki takımlar tur yapmadan üst tura çıkar.

Örneğin 13 takım maçlara katılıyorsa 4’ün katına en yakın sayı 16 olduğu için 3 takım bay sayılır ve 13 takımdan 3 takım kura ile belirlenerek üst tura yükselir. Kalan 10 takım birbiriyle eşleşerek kazanan takımlar bay olarak tur atlayan 3 takımla birlikte sonraki turda eşleşir. Böylece 4’ün katına ulaşılmış olunur ve bir sonraki turda 8 takım eşleşmiş olur. Sonraki turlarda takım sayıları hep çift olacağı için eşleşmelerde bay kalan takım olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir