Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri

Zorla ders çalışmaya çalışmak boşa zaman kaybıdır.

Derslere çalışırken derslerin akılda kalması için ders çalışılabilecek özel bir yer ayarlanmalı ve burada sadece ders çalışılmalı.

Dersler tek bir yerde masa başında oturarak haftalık ders programı yapılarak çalışılmalıdır. Etrafta dikkat dağıtacak şeyler olmamalıdır. Masada ders dışında başka şeyler asla olmamalıdır.

Çalışmaya başlamak için belirlenmiş bir zaman ayırın. Belli bir davranış, gün içindeki belli zamanlarda gerçekleştirildiğinde alışkanlık oluşturur. Eğer gününüzü dikkatlice inceleyecek olursanız, belirli zamanlarda belirli şeyleri yapmaya eğiliminiz olduğunu göreceksiniz. Günden güne değişiklikler olabiliyorsa da genel olarak davranışların belirli zamanlarda gerçekleşmesi alışkanlık haline gelmiştir. Eğer ders çalışmayı alışkanlık haline getirebilirseniz başlangıç yapmak çok daha kolay olacaktır.

Çalışmaya başlamadan hemen önce bitirilmemiş işlere başlamayın. Birçok kişi henüz bitirmediği işleri veya zorunlulukları hakkında bitirmiş olduklarından çok daha fazla düşünme eğilimindedir. Tamamlanmayan etkinlikler tamamlananlara göre çok daha uzun süre hatırlanır. Bu nedenle, çalışmaya başlarken zihninizi yarım kalmış şeylerle meşgul etmeyin.

Okul başarısını etkileyen en önemli durum uykudur. Uyku beslenme öğrenme gücü ve dikkati etkiler. Uykusuz ders çalışmak verimsiz ders çalışmaya neden olurken sınavlarda dikkatsizliğin artmasına yol açar. Başarılı bir sınav için yeterince uyku, tok karın ve normal tansiyon düzeylerinde olunmalıdır. (Düşük tansiyon ders dinlemeyi ve sınavı olumsuz etkiler)

İlk önce bir hafta boyunca sabah kalkma saatinizi ve haftayı nasıl geçirdiğinizi not alın.

Günde 7 saat uyku uyursanız, yapacağınız işler için geriye haftada 119 saat kalır. Haftalık plan içine derslere gitmeyi, yemek, spor ve sosyal etkinlikler, kişisel temizlik, çalışma, yolculuk, öğrenci etkinlikleri, telefon ve televizyon izleme zamanı eklenmeli. Bunların hepsini 119 saate katın. Sonra bu haftalık programa uymaya çalışın.

Derslere 45 dakika çalışmak ve 15 dakika dinlenmek uygundur.

Geniş ödevleri küçük konulara bölün. Bir hatırlatma çizelgesi ve tarama listesi oluşturun. Bir konuyu tamamladıktan sonra kendinizi ödüllendirin.

Önceliklerinizi belirledikten sonra HAYIR demeyi öğrenin. İşinizi bitirmeye çalışırken telefonlardan uzak durun.

Her haftanın başında, takviminizden önemli notları haftalık programınıza ekleyin. Bu, sizi işinizden alıkoyacak şeylerden uzak tutar.

Haftalık programınızda düzenleme yapmanıza yardım edecek aylık bir takvim kullanın. Her haftabaşı, önemli tarihleri programınıza not almak için takviminizle bir saat vakit geçirin. Ders programını dersinizin hocasından aldığınızda, takviminize sınav ve proje tarihlerini girin. Sonra bunlara çalışmak için gereken zamanı öngörün. Eğer örneğin tarih projeniz 8. hafta verilecekse ve eğer projeyi yapmak 4 haftanızı alacaksa, 2. haftadan itibaren çalışmaya başlayın. Bu, size projeyi yazmak için fazladan bir hafta zaman kazandıracaktır. Bu programa bağlı kalırsanız projeyi yedinci haftada bitirmiş olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir