Uyku Bozukluğu Nasıl Önlenir Düzelir

Uyku Bozukluğu Nasıl Önlenir Düzelir

Uyku bozukluğunu gidermek için öncelikle yatakta yatmayı iyi bilmek gerekiyor. İnsan vücudunda kalp sol tarafta yeraldığı için mutlaka yatağa sağ tarafa dönük yatılmalıdır. Doğru şekilde yatınca dolaşım hızlanır ve strese karşı koruma sağlar. Kadınlarda selülit’in oluşması dolaşım bozukluğundan kaynaklanıyor.

Hangi tarafa yatılırsa o yönde bulunan burun deliği tıkanır ve diğeri açılır. Uyurken solunum bu şekilde sağlanır. Sağ tarafa yatıldığında sağ burun deliği tıkanıp sol burun deliği açılarak solunum yapıldığında parasempatik sinir sistemi faaliyetleri artar, kalp hızı yavaşlar, tansiyon düşer ve mide ile bağırsak faaliyetleri yavaşlar. Böylece kalp daha az yorularak uykuya dalış daha çabuk olarak daha iyi bir dinlenme sağlanır.

Ancak sol tarafa dönük yatılırsa bu kez sol burun deliği tıkanarak sağ burun deliğinden nefes alınacak, bu durumda kalp atış hızı artarak, kalp daha fazla yorulacak ve uykuya dalma zorlaşacak. Kalp atış hızı, tansiyon, heyecan ve dikkatin artmasına neden olacak ve uykuya mani olacak böylece vücut daha çok yıpranacak. Uykuya dalabilmek için tansiyonun mutlaka düşük olması gerekir. Yüksek tansiyon olduğu zaman uyku gelmez.

Sırtüstü yatılırsa uykuya dalma zorlaşabilir. Bu şekilde yatıldığı zaman iki burunda açık olacağı için parasempatik sistem uyarılmayacak ve mide ile bağırsakların çalışması biraz daha zorlaşacaktır.

Yüzüstü yatılırsa bu şekilde uyumak mümkün olmamakla birlikte kalp, akciğer ve mide baskı altında kalacağı için ciğer ve mide sıkışarak rahatsızlık verecektir.

Yapılan araştırmalarda en faydalı biçimde yatağa yatış şekli vücudun sağ tarafına yatarak ayakları vücuda doğru çekerek uyumadır. Bu şekilde yatarak mide ve bağırsaklar korunuyor ve vücuttaki sindirim kolayca tamamlanıyor böylelikle yanlış yatış nedeniyle çekilen uykusuzluk sorunu ortadan kalkıyor.

Uyku bozukluğu nasıl giderilir?
Uyku saatizi belirleyin. Aynı saatlerde yatmaya ve kalkmaya özen gösterin.

Öğleden sonra geç saatlerde şekerleme yapmayın. Eğer şekerleme yapma ihtiyacınız olursa, kalktıktan 8 saat sonra 10-15 dakika kadar uyumaya çalışın.

Işık, ses ve gürültü gibi uyaranlar uyumayı zorlaştırır. Uyuduğunuz ortamı olabildiğince bunlardan uzak tutun. Yatak odanızı iyi havalandırın ve oda sıcaklığının uygun olmasına dikkat edin.

Yattığınız odayı ve yatağınızı olabildiğince sadece uyku için kullanmaya çalışın. Uykunuz gelmediğinde rahatlatıcı bir şeyler yapmaya çalışın. TV izlemek, radyo dinlemek, kitap okumak gibi aktiviteleri mümkünse başka bir odada yapmayı tercih edin.

Yatağa girmeden önce gevşek ve rahat olmak önemlidir. Bu nedenle ılık bir duş alabilirsiniz ya da gevşeme egzersizlerini uygulayabilirsiniz.

Stresi azaltmak ve derin uyuyabilmek için her gün düzenli olarak 20-30 dakikalık fiziksel egzersizler yapın. Ancak spor vücudu uyarıp vücut ısısını artıracağından uyumayı zorlaştırabilir. Bu nedenle, spor yapacaksanız yatmadan en az 5-6 saat olmasına özen gösterin.

Yatarken aşırı tok ya da aç olmamaya çalışın. Yatmadan hemen önce ağır şeyler yemeyin. Çok acıkırsanız, çok hafif şeyler yemeye çalışın.

Kahve, kola ve çikolata gibi uyarıcı maddeleri uyumaya yakın almayın. Bunun yerine bitki çaylarını deneyebilirsiniz.

Sigarayı gece yatmadan önce kullanmayın. Nikotin uyarıcı bir madde olduğundan kandaki nikotin değerindeki değişiklikler bazı uyku sorunları yaşamanıza neden olabilir.

Alkol sakinleştirici olduğundan olumlu etkisi olduğu zannedilir ancak alkol kişinin uykusunun REM dönemine geçişini engeller ve uyku döngüsünü de olumsuz etkilemiş olur. Bu nedenle uyku saatine yakın zamanlarda alkol almamaya özen gösterin. Ayrıca alkolü uykuya dalmayı kolaylaştırmak amacıyla kullanmak, uyku kalitenizin düşmesine ve uzun vadede daha çok sıkıntı yaşamanıza neden olacaktır.

Zihninizin dinlenebilmesi için uyku saatinizden en az bir saat önce çalışmayı bırakın.

Düşünmeyi engelleyemediğiniz sıkıntılarınız varsa bunları yazmaya ya da sevdiklerinizle konuşmaya çalışın. Bunları yatakta düşünmeyin.

Uykuya dalamıyorsanız saate bakmaktan kaçının. Uyuyamadığınız için kaygılanmayın, kaygı uykunuzu iyice kaçırır. Uyumanız gerektiğini düşünmek ve kendinizi uyumaya zorlamak yerine zihinsel veya bedensel bir gevşeme egzersizini uygulayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir