Mobil Cihazlar İçin Çok Güvenli Anlık Mesajlaşma Uygulaması Telegram Nedir

Mobil Cihazlar İçin Çok Güvenli Anlık Mesajlaşma Uygulaması Telegram Nedir

Amerikan merkezli ve sürekli gizliliği ihlal eden WhatsApp Messenger’a alternatif olarak kullanılan Telegram uygulaması, gizliliğe ve platformlararası çalışma özelliğine sahip anlık bir mesajlaşma ve arama uygulamasıdır. Kullanıcılar birbirlerine; metin mesajı, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 1,5 GB’a kadar dosya paylaşımı yapabilmektedirler. Telegramda 200 kişiye kadar bir grup ile aynı anda görüşme yapabilirsiniz. Tüm mesajlar bulut sunucularda olduğu için her türlü aygıttan erişebilirsiniz.

Rus programcı Pavel Durov tarafından Ağustos 2013’de yayın hayatına başlamıştır. Telegram istemcileri hem mobil (Android, iOS, Windows Phone, Ubuntu Touch) hem de masaüstü sistemleri (Windows, OS X, Linux) için mevcuttur. Android ve iOS cihazlarda mesajlaşmanızı sağlayan Telegram uygulaması, ücretsiz Telegram for Desktop adlı programıyla bilgisayarda kullanılabiliyor.

Telegram, hiçbir 3. partiye, hükümetler dahil olmak üzere bugüne kadar veri paylaşmamıştır.

Uygulamanın güvenliğini test etmek için yapılan yarışmada Telegram kurucularının aralarında konuştuğu mesajlara erişebilen kişiye 300 bin dolar ödül verileceği açıklandı ancak yarışmayı kazanan olmadı.

Uygulamanın özellikleri:
Ücretsiz ve reklamsız

Bulut tabanlı mesajlaşma. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza gelir, içerik eşleştirilir.

Telefon numarası ile kayıt olunur. Ancak istenilen irtibatlarda telefon numarası verilmeden kullanıcı adı ile görüşme yapılablir.

Gizli sohbet imkanı. Telegram, gizli mesajlaşmalardaki yazışmaları ve medya dosyalarını sunucularında saklamaz. Ayrıca bu mesajlar için sistem günlüğü de tutulmaz. Böylece, Telegram bile sizin kime ve ne mesaj gönderdiğinizi bilemez.

Kendini imha edebilen süreli mesajlar. Gönderilen bir mesaj dilenirse belirlenen bir süre sonunda karşılıklı her iki cihazdan otomatik silinebilir. (Bir mesajı sildiğinizde karşı taraftan da otomatik silinmesi, iletinin üçüncü taraflara iletilmesinin engellenmesi, ekran görüntüsü alındığında karşıdaki kişiye, sohbette iki kişinin de görebileceği şekilde uyarı olarak bildirme)

Gizli sohbet olmayan mesajlaşmaları ise sunucularında saklar.

Masaüstü uygulaması (Windows, Linux, OS X) ya da web sayfası üzerinden kullanılabilir. Ayrıca Windows için taşınabilir sürümü mevcuttur. Masaüstü sürümleri, Gönder menüsüne Telegram seçeneğini ekler. Masaüstü sürümlerinde Secret Chat özelliği kullanılamaz.

Belge ya da farklı biçimlerde her türlü dosyayı gönderebilme. Dosya boyutu 1,5 GB’ı aşamaz. Toplam gönderilen dosya adedinde sınır yoktur.

Bilinmeyen numaraların mesaj atması önleyebilme

Kişiye özel son görünmeyi kapatabilme

Hatalı yazılan mesajı sonradan düzenleyebilme

Sesli arama özelliği, Konum paylaşabilme, Kanallar (botlar), etiketler (stickers) ve Proxy desteği

Sunucuları dağıtık yapıdadır. (Ağ üzerindeki bilgisayarlarda bulunan donanım veya yazılım bileşenlerinin yalnız mesaj göndererek haberleştikleri sistem) Yani Dünya’nın çeşitli yerlerindeki sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlıdır.

Öntanımlı ayarlara göre 6 ay boyunca kullanılmazsa hesaptaki dosyalar (mesajlar, medya dosyaları kişi listesi vb.) silinir. İstenirse hesabın silme periyodu ayarlardan 1 yıla çıkarılabilir.

Android ve masaüstü uygulamalarının teması değiştirilebilir.

Uygulama ya da programı indirmek ve detaylı bilgileri almak için https://telegram.org/ adresine bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir