Makedonya Hükümeti İsim Değiştirme Yanlışına Girmek Üzere

Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı yaptığı basın toplantısında, Makedonya Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla Üsküp Büyük İskender Havaalanı adının, Uluslararası Üsküp Havaalanı olarak değiştirildiğini ve Üsküp’ten güneye Yunanistan sınırına giden Büyük İskender Otoyolunun adının da Dostluk Otoyolu olarak değiştirildiğini açıkladı.

Makedonya Başbakanı bu kararın, Makedonya Hükümetinin Yunanistan ile dostluk ve güven inşa etmek istediğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Yunanistan ile yaşanan isim sorununun Haziran 2018’e kadar çözülmesi beklenmekte.

Makedonya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları Nikola Dimitrov ve Nikos Kodzias, 15-16 Şubat günleri Sofya’da görüşecek. Bu tarihlerde başkentte yapılacak olan AB dışişleri bakanlarının gayri resmi toplantısının kulislerinde Dimitrov ve Kodzias’ın iki devletin Makedonya’nın ad sorununun çözümü için görüşmeleri bekleniyor. Görüşme haberi, Üsküp’ün adının bir parçası olarak coğrafi tanım eklenmesini kabul etme kararına denk geldi.

Makedonya bu yanlışı, finans ve enerji sıkıntısı yaşayan AB’ye tam üye olabilmek ve NATO gibi Amerika dışındaki hiçbir ülkeye faydası olmayan bir oluşuma katılmak için yapmayı düşünüyor. Yunanistan’ın üyeliği olduğu için Makedonya adı nedeniyle Makedonya’yı veto ediyor. Ekonomisi batan Yunanistan’a bu üyelikler yaramış olsaydı zaten Yunan ekonomisi iflas etmezdi.

Yunanistan’ın itirazı sonucu Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Uluslararası Para Fonu, Avrupa Yayın Birliği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi gibi örgütler Makedonya’yı Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (Former Yugoslav Republic of Macedonia – FYROM) adıyla tanımaktadır.

Türkiye, Arnavutluk, Macaristan, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Amerika, Estonya, İsveç, İzlanda, Kanada, Litvanya, Norveç ve Slovakya Makedonya’yı anayasal ismi ile tanımıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir