Azerbaycan ABD İle Tüm İlişkilerini Askıya Alıyor

Türkiye'nin Yapamadığını Azerbaycan Yapıyor ABD İle Tüm İlişkileri Kesiyor

Azerbaycan, ABD ile olan ilişkilerinde hamlelere başladı. Ülke Amerika ile olan ilişkileri tamamen dondurabilir. Hazırlanan yasa tasarısına göre Amerikalı yetkililere ve ailelere Azerbaycan vizesi verilmeyecek. Amerikalı sivil toplum kuruluşlarının, Azerbaycan’da proje yapması engellenecek ve banka hesapları kapatılacak. Amerika ile ticari, enerji, askeri ve güvenlik alanlarında iş birliğine son verilecek. Azerbaycan’ın Afganistan’da ISAF bünyesindeki operasyonlarına son verilecek. Amerika’nın Azerbaycan üzerinden askeri ve diğer amaçlı yük taşımacılığına izin verilmeyecek. Amerika’nın AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlığından çıkarılması için süreç başlatılacak. Tüm bu yaptırımların kalkması için Amerika’nın dini, ırkçı ayrımcılığa son vermesi, tutuklulara insani muameleyle davranması, yolsuzlukla mücadele edilmesi, seçimlerin adil yapılması, insan haklarının ihlaline son verilmesi ve Karabağ’ı işgal eden ermenilere yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Kızılderililere, siyahi ırklara yapılan soykırımları örneklerle anlatan ve son dönemlerde yaşanan Ferguson olaylarına değinilen tasarıda, Amerikan istihbaratının sosyal medya aracılığıyla insanları yasa dışı yollarla dinlediği belirtildi.

Irak, Libya, Suriye ve Yemen gibi ülkelerin, Amerika’nın müdahaleleriyle iç savaş ve toprak bütünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, Amerikan Kongresinde Azerbaycan aleyhine çalışma yürüten kongre üyelerine, Ermeni diasporası ile işbirliği yapan siyasetçilere, seçimde hile yapanlara vize verilmemesi gerektiği belirtildi.

Amerika zaman zaman Türkiye’ye her istediğini yaptırmak için sözde siyasi Ermeni soykırım yasasını gündeme alıp rafa kaldırdığı bilinmekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir