Türkiye’de Temsilciliği Olmayan Wikipedia İçin AYM’de Yeni Gelişme

Türkiye'de Temsilciliği Olmayan Wikipedia İçin AYM'de Yeni Gelişme

Türkiye’de Temsilciliği Olmayan Wikipedia İçin AYM’de Yeni Gelişme

Wikipedia’nın Türkiye’de erişime kısmen kapatılması nedeniyle Wikimedia Vakfı, erişim yasağının kalkması için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu, AYM yapılan bireysel başvuruyu, Genel Kurul’da görüşülmesi için sevk etti.

Çok sayıda yerli ve yabancı tarihçi, tıp insanı ve eğitimci, Amerika merkezli Wikimedia Vakfı’nın tescilli markası olan Wikipedia sitesinin kalıcı olarak yasaklanıp özellikle öğrencilerden uzak tutulmasını istiyor ve çok sayıda ülkede bu site yasaklanmış durumda.

İnternet üzerinden herkesin içerik ekleyebildiği çok sayıda yalan, yanlış ve hatalı bilgiler içeren güvenilir olmayan bozuk bir internet ansiklopedisidir. Sitede farklı görüşlere sahip kişilerin doğru bilgi yerine kendi görüşlerini barındıran içeriklere sıklıkla rastlanır.

Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle iş birliği içinde göstermeye çalışan içeriklerle ilgili, yetkili mercilerin talebi üzerine 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre erişim engellemesi tedbirinin uygulandığı ve bu tedbirin Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla onaylandığı belirtilmiştir.

Wikipedia sitesine Türkiye’den yetkililerin içerikleri düzeltin çağrısı ve toplantıları yapmasına rağmen diğer adreslerine erişim engellenemediği için hiç bir ikaz ciddiye alınmamıştır. Erişime açılsa bile Türkiye’de bir temsilcilikleri olmadığı için Türkiye aleyhine her türlü uygunsuz gerçek olmayan içerikler yeniden eklenebilir.

Çin Yerli İnternet Ansiklopedisi Oluşturacak Wikipedia’yı Tamamen Yasaklayacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir