Türkiye’de Nehirler Pislik İçinde

Türkiye'de Nehirler Pislik İçinde

Türkiye’de nehirlerde kirlilik giderek artıyor. Pek çok sektörde temiz üretim yok.

Türkiye Çevre Durumu Raporu, özellikle Büyük Menderes, Kızılırmak, Sakarya, Susurluk, Küçük Menderes, Gediz, Bakırçayı, Ergene nehirlerinin durumlarının çok kötü olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’nin en kirli nehri Ergene Trakya’da yer alıyor. Ergene Nehri 25 yıl öncesine kadar tarımın can damarıydı.

Ergene Nehri sanayi tesisleri, kentsel ve evsel atıklarla tarımda kullanılan kimyasallardan ötürü aşırı şekilde kirlenmiş durumdadır. Bu kirlilik başta canlı yaşamı olumsuz etkilemekle birlikte, nehirden sulanan tarım arazilerini de aşırı şekilde kirletmekte. Ayrıca, arazilerin çoraklaşması ve ekilen ürünlerde verim kayıplarına yol açmakta.

Ergene Türkiye’nin en kirli nehri ve içinde dördüncü sınıf su bulundurduğu bildirilmekte. Ergene Nehri’ni besleyen Çorlu’da kanser sıklığının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu ve ilköğretim öğrencilerinde bile kanser görülmeye başlandığı belirtiliyor.

Bir diğer pislik içindeki nehir ise Denizli’de bulunan toplam uzunluğu 584 kilometre olan Büyük Menderes nehri. Su kirliliği toplu balık ölümlerine neden olurken, kirli nehir suyu ile araziler sulanıyor.

Yapılacak yatırımlarla yıllık yüzde 20’ye varan su, enerji ve kimyasal tasarrufu sağlamak mümkün.

Nehir kirliliğinin önlenmesi ve su kalitesinin iyileştirilmesi için öncelikli olan en büyük tedbir, tehlikeli atık maddelerin deşarjlarının izlenmesidir. Bu önlem su kaynaklarının yönetimi ve rasyonel gelişimi, su kalitesinin izlenmesi için gerekli ilk adımlardan biridir. Fabrikaların atıkları uzaktan izleme metoduyla gerçek zamanlı olarak izlenerek, atık standartlarına uymayan fabrikalara yasal işlemlerin anında başlatılıp, ağır yaptırımlar uygulanması gerekir. Atıkların düzenli olarak izlenmesi için sanayi tesislerinin OSB’lerde toplanması en iyi çözüm yollarından biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir