Türkiye’de Hasta Bilgilerini Yasadışı Alan Yabancı İlaç Şirketleri Hastaları Denek Yapabilir

Türkiye'de Hasta Bilgilerini Yasadışı Alan Yabancı İlaç Şirketleri Hastaları Denek Yapabilir

Yabancı ilaç şirketleri, yasalara aykırı bir şekilde hasta reçetesi ve hasta bilgilerini içeren belgeleri talep ediyor. Ecza deposu, hasta bilgilerini paylaşmazsa ilaç şirketi de ilaç vermiyor. Hasta bilgileri sadece Sağlık Bakanlığında tutuluyor. Bu bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılması suç.

Bu yabancı ilaç şirketleri, hastanın reçetesi, ev adresi gibi tüm kişisel bilgileri alıp depoluyor. Özellikle 3 bin TL’den yüksek ilaç kullanan Alzheimer, kanser gibi hastalar yakından takip ediliyor.

Yabancı ilaç firmalarının reçeteyi yazan doktoru bile değiştirmek istedikleri belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendirdi ve yasadışı bu işlemi yapan herkese ceza verecek.

Bu işlemi yapan Eczane ve depoların ruhsat ve sözleşmelerinin askıya alınması da söz konusu.

Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, “Yabancı ilaç firmalarının amaçları kaç hastanın ne kadar süre, ne sıklıkta ve kaç adet ilaç kullanacağını belirlemek, ilaç yatırımlarını buna göre yapmak ya da yeni geliştirecekleri ilaçları bu hastalar üzerinde denemek olabilir” dedi.

İstanbul Eczacılar Odası eski Başkanı Zafer Kaplan, yabancı sermayeli ilaç firmalarının şikayetleri sonucu AB Komisyonu’nun Türkiye’ye baskı yaptığını, jenerik ucuz ilaç üreten yerli ilaç sanayiinin üretimini bitirecek uygulamalar talep ettiğini belirtmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir