Türkiye’de Bitkileri İstila Eden Yalancı Vampir Kelebek Ricania Simulans Temizleme Vakti Geldi

Türkiye'de Bitkileri İstila Eden Yalancı Vampir Kelebek Ricania Simulans Temizleme Vakti Geldi

Türkiye’de Bitkileri İstila Eden Yalancı Vampir Kelebek Ricania Simulans Temizleme Vakti Geldi

Türkiye’de her yıl katlanarak artış gösteren, halk arasında yalancı kelebek, japon kelebeği (Vampir kelebek) olarak adlandırılan Asya kökenli Ricania Simulans (Ricania Japonica) adlı zararlı böcek türünü Mayıs ayına kadar yok etmek gerekiyor.

Her yaz ortaya çıkan Ricania simulans adlı kelebek türü böcekler, tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor.

Bu böceklerle tam olarak mücadele edilmediği için tüm Doğu Karadeniz sahil şeridindeki tarım alanlarından Batı Karadeniz sahil şeridine kadar ve Marmara bölgesinde Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Edirne’ye kadar böcekler yayılarak artmaya ve zarar vermeye devam ediyor. Ayrıca Batı Trakya’nın Rodop ilinde de görülmeye ve pamuk ürünlerine zarar vermeye başladı.

Bu böcek yumurtaların açılımı Mayıs ayı içerisinde gerçekleşmektedir. Mayıs ayında ergin öncesi dönemde tüylü bir yapıda oluyor.

Zararlının kış dönemini bitkilerde yumurta döneminde geçirmesi nedeniyle bir sonraki yıl Mayıs ayına kadar özellikle yumurta bıraktığı bitkiler temizlenmelidir.

Haziran ortasından itibaren ergin dönemine ulaşıyor. Yumurtalarını bitki dokularını oyarak içerisine gruplar halinde bırakmaktadır. Oval yapıda şeffaf yumurtalarının sayısı 50 civarında olup, yumurtalar kışlamaktadır.

Bu tür kemirici ve çiğneyici zararlılara karşı ısırgan otu suyu, tarçın tozu suyu ve sönmemiş kireç tozu bitki ve topraklara sürülebilir. Ayrıca tohumların içerisine karanfil konularak saklanabilir.

Bu böceklerle tam olarak mücadele edilmediği için tüm Doğu Karadeniz sahil şeridindeki tarım alanlarından Batı Karadeniz sahil şeridine kadar ve Marmara bölgesinde Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Edirne’ye kadar böcekler yayılarak artmaya ve zarar vermeye devam ediyor. Batı Trakya’nın Rodop iline kadar ulaşmış durumda. Türkiye’de bu böceğin kökü kurutulamadığı için Türkiye’de her yıl katlanarak artıp Avrupaya doğru hızla ilerliyor.

Türkiye’de Bitkileri Kurutan Vampir Yalancı Kelebek Ricania Simulans İle Mücadele
Tırtılların En Sevdiği Besin Kaynağı Dut Yaprağı
İstanbul’un Kuşları Azaldı Türkiye Tırtıl İstilasına Uğradı
Amerikalılar Kelebeklerin Genleriyle Oynamaya Başladı Renklerini ve Desenlerini Değiştirdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir