Türkiye’de Bisiklet Yolları Yapımıyla İlgili Kurallar Belirlendi

Türkiyede Bisiklet Yolları Yapımıyla İlgili Kurallar Belirlendi

Belediyelerin bisiklet yolu yaparken uyması gereken zorunlu kriterler;

Yolun alt yapısı, bisiklet yoluna uygun ve yolun üzerinde veya önünde herhangi bir engel olmayacak.

Taşıt yolu üzerindeki bisiklet yollarında kavşak düzenlemeleri ve sinyalizasyonun il ve ilçelerde trafik komisyonundan, büyükşehirlerde ise ulaşım koordinasyon merkezinden onay belgesi olacak.

Bisiklet yolları zemininde ve kenarında yönlendirici işaretler, levhalar veya gerekli hallerde sinyalizasyon işaretleri bulunmalıdır. Bisiklet yolu bağlantılarında sert geçişler olmamalıdır. Yol giriş ve çıkışları bisikletliyi tehlikeye sokmayacak ölçüde eğimli planlanmış olmalıdır. Yol başlangıç ve bitişlerinde eğimler aniden değil, belli bir mesafeden azaltılarak yapılmış olacak.

Bisiklet yollarının diğer ulaşım araçları tarafından olası yol ve park ihlallerine karşı gerekli önlemler alınmış olmalıdır. Bu amaçla uyarı / bilgi / yönlendirme levhaları, yol işaretlemeleri, sinyalizasyonlar olacak.

Bisiklet park yerleri / istasyonları, yaya ve araç yolunu engellemeyecek, bisiklete zarar vermeyecek şekilde, kullanımı kolay sistemler ve dayanıklı malzemeler kullanılarak tasarlanmış olmalıdır. Sürekli kullanıma imkan tanımak üzere güvenlik durumuna bağlı olarak, tekerlekten ya da gövdeden kilit mekanizmalı park elemanları bulunmalıdır. Tercihen modern tasarımlı park yerleri olmalıdır.

Ulaşım amacı ile yapılan, uzunluğu 2 km ve altında olan bisiklet yollarında yol ihlallerinin azaltılması ve algılamayı arttırmak için zemin mavi (çift katmanlı epoksi boya (RAL 5015) veya zemin üzerinde kullanılabilecek tipte uzun ömürlü mavi renkli boya ile renklendirilmiş zemin veya mavi renkli asfalt kaplama) renk boya ile renklendirilmiş olmalıdır; uzunluğu 2 km üzerinde olan bisiklet yollarında ise yol ihlallerinin azaltılması ve algılamayı arttırmak için, yol mavi (çift katmanlı epoksi boya (RAL 5015) veya zemin üzerinde kullanılabilecek tipte uzun ömürlü mavi renkli boya ile ayrılmalı ve yol boyunca uygun aralıklarla bisiklet resmi bulunmalıdır.

Tren yolu geçişlerinde travers, ray ve bisiklet yolu ilişkisi göz önüne alınmış olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir