Türkiye Schengen’e Düşünülmezken Bulgaristan ve Romanya Kabul Edilecek

Türkiye Schengen'e Düşünülmezken Bulgaristan ve Romanya Kabul Edilecek
Türkiye Schengen’e Düşünülmezken Bulgaristan ve Romanya Kabul Edilecek

AB Türkiye’ye Schengen Vizesini kaldırma karşılığında, 16 Aralık 2013 tarihinde Geri Kabul Anlaşması imzalattı. Buna göre Türkiye’den Avrupa ülkelerine yasadışı yollarla giren bütün üçüncü ülke vatandaşları ile vatansız kişiler Türkiye’ye gönderildi veTürkiye’de tutulan göçmenlerin tüm masraflarını Türkiye karşıladı. Bunun karşılığında en geç 2017 yılında Schengen Vizesi Türkiye’den kalkmış olacaktı ancak böyle birşey gerçekleşmedi.

Türkiye’nin Schengen için adı bile geçmezken Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya’nın bir an önce Schengen’e kabul edilmeleri çağrısında bulundu.

Her iki ülkenin aynı zamanda kara, deniz ve hava sınırları ile kabul edilmelerinde ısrar eden AP üyeleri, halihazırda Schengen alanına kadar yapılan yolculuklarda uygulanan sınır kontrollerinin oluşturduğu olumsuz ekonomik etkinin sadece Bulgaristan ve Romanya’ya değil AB’nin diğer üyelerine de zarar getirdiği öne sürüldü.

Avrupa Konseyi’ne yöneltilen çağrı, AP’nin Aralık ayında onaylanması beklenen bir raporuna eklenecek. Böylece Türkiye’nin 2018 yılında da Schengen bölgesine giremeyeceği ortaya çıktı.

Geçen yıl Türkiye’ye verilmeyen Schengen vizesi, Ukrayna’ya verilmişti.

AB’nin en büyük 5. ticaret ortağı Türkiye’nin vatandaşlarının Schengen vize başvurularının reddedilme oranı Hindistan’a yakın durumda.

Türk vatandaşları sadece 2009-2012 yılları arasında, C tipi Schengen vizesine 140 milyon avro ödedi.

AB Geri Kabul Anlaşmasıyla Türkiye’ye Nasıl Kazık Attı Türkiye Neden Anlaşmayı İptal Etmiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir