Türkiye İngilizlerden Alacaklı Çanakkale’de Kaybeden İngiliz Churchill Dolandırıcılığı Hakkında Bilgi

Türkiye İngilizlerden Alacaklı Çanakkale'de Kaybeden İngiliz Churchill Dolandırıcılığı Hakkında Bilgi

Türkiye İngilizlerden Alacaklı Çanakkale’de Kaybeden İngiliz Churchill Dolandırıcılığı Hakkında Bilgi

Türkiye günümüzdeki kurlara göre İngiltere’den faizleriyle birlikte milyonlarca pound alacaklı durumda. Türkiye şu anda hukuki kurallar çerçevesinde Churchill’in uğrattığı zararın bedellerini İngiltere’den isteme hakkına sahip.

Türkiye’nin alacaklı olduğu, iki gemiyi inşa etmek üzere anlaşmalara imza atan İngilizler’in en köklü şirketi Amstrongs-Vickers şirketleri İngiltere’de adını Defence Systems Ltd. olarak değiştirdi ve faaliyetlerine devam ediyor.

1911 yılında Sadrazam ve önemli bir Osmanlı askeri olan Gazi Muhtar tarafından, İngiltere’ye iki zırhlı gemi siparişi verildi. İngiltere Bahriye Nazırı olan Wilson Churchill tarafından önce gemilerin yapımı geciktirildi akabinde gemilere el konuldu. (Sonradan gemilerin defolu olduğu ortaya çıktı.)

Halk ekonomik sıkıntı çektiği bir dönemde donanmanın ihtiyacı olan zırhlı gemilerin yaptırılması için altınlarını bağışlayarak katkıda bulunmuştu.

28 Temmuz 1914 tarihinde bedelinin büyük bir kısmı ödenmiş olan, bakiye 700 bin lirası bankada bloke edilen ve el konulan zırhlı gemileri teslim almaya giden Rauf Orbay başkanlığındaki ekip eli boş dönmüş, zırhlı gemilere el konulduğu 3 Ağustos 1914 tarihinde bizzat Churchill tarafından açıklanmıştır.

Churchill, 30 Kasım 1874’te dünyaya geldi. 1895’te Kraliyet Harp Okulunu bitirdi ve orduya girdi. Boer Savaşı’nda esir düştü ve kaçarak milli kahraman haline geldi. On ay sonra, Muhafazakâr Parti’den milletvekili seçildi. 1904’te Liberal Parti’ye girdi. 1911’de Bahriye Nazırı oldu.

Osmanlı’ya kazık atmasına, zırhlı gemilerine el koymasına rağmen, Çanakkale Savaşını kaybetti. Churchill’in başarılı siyaset hayatı 1915 Çanakkale yenilgisinden sonra düşüşe geçti ve muhaliflerinin baskılarıyla görevinden ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir