Avrasya Ekonomik Birliğine Türkiye Katılacak mı

Alman vekillerden itiraflar gelmeye devam ediyor. Türkiye’nin en az 10-20 yıl arasında AB’ye üye olamayacağını vurgulayan Alman vekiller ayrıca Türkiye’nin Rusya’ya yanaşmaması için AB tarafından oyalandığını belirtiyor.

Avrasya Ekonomik Birliği kuruluş anlaşması 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin pek çoğunu kapsayacak şekilde, AB’ye benzer uluslar üstü bir birlik hedefleniyor. Üye ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücü dolaşımı serbest hale getirilecek.

Avrupa, Asya ve Pasifik arasında bir köprü olarak görülen birlik, ortak sanayi, enerji ve teknolojik birliktelik ve ortak vize uygulamaları oluşturarak genişleyecek, Avrasya Birliği topraklarında sınır kontrollerine gerek olmayacak.

Avrasya Birliği her alanda bir işbirliğini hedeflemektedir. Bu alanlar gıda, enerji, eğitim gibi hemen her şeyi kapsayacak. Ortak teknik alan kurulması, elektrik şebekesinin oluşturulması, gıda sorunlarına birlikte çözüm bulunması ve ileride ortak savunma alanının meydana getirilmesi düşünülüyor. Ayrıca bölgedeki Amerikan etkisinin her alanda kırılması amaçlanıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 75′inin yaşadığı Avrasya’da, dünyanın bilinen enerji kaynaklarının yüzde 75′i bulunmaktadır. Yeraltı zenginlikleri açısından da dünyanın en zengin bölgesini oluşturmaktadır.

Rusya, Belarus, Kazakistan ve Kırgızıstan Ankara Büyükelçileri, ortak bir basın toplantısı yaparak Avrasya Ekonomik Birliği’ne Türkiye’nin de katılmasını beklediklerini ve işbirliğine sıcak baktıklarını açıkladılar. Türkiye’nin üyeliği ile ticari yolların genişlemesi söz konusu olacak. Karadeniz bölgesi, gelen ürünlerin gümrüksüz giriş kapısı olabilir. İlk etapta Türkiye, gözlemci statüsü kazanabilir.

Türkiye’nin Avrupa ile yapmış olduğu Gümrük Birliği anlaşması Avrupa’nın yararına ve Türk ekonomisinin zararına bir anlaşma. Çünkü AB’nin üçüncü taraflarla yaptığı anlaşmalardan Türkiye doğrudan olumsuz etkilenmekte.

Avrasya Ekonomik Birliğine 5 Ülke üye olurken Özbekistan ve Moldova’da üye olmayı düşünen ülkeler arasında.

Avrasya Birliği’ne Üye devletler:
Belarus
Kazakistan
Rusya
Kırgızistan
Ermenistan
Tacikistan(Aday)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir