21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve 22 Mart Dünya Su Günü Kutlanacak

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve 22 Mart Dünya Su Günü Kutlanacak

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası, 22 Mart Dünya Su Günü çeşitli etkinliklerle TEMA tarafından kutlanıyor.

2050 yılında dünya nüfusu 9 milyardan fazla olacağı belirtilirken 2025 yılından itibaren 1 milyar 800 milyondan fazla insan su kıtlığına maruz kalacak.

Dünyada su tüketiminin yüzde 71’i, Türkiye’de ise yüzde 73’ü tarım sektöründe oluyor. Türkiye’de 2050 yılına kadar Fırat-Dicle Havzasında yüzde 10, Akdeniz Bölgesi Havzalarında yüzde 37, Konya Havzasında ise yüzde 70 oranında azalma öngörülüyor.

Artan sulamalı tarımın su ihtiyacı yüzde 19 oranında artacak.

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye’yi kuraklık ve su kıtlığı bekliyor. Hem tarım, gıda, hayvancılık alanlarında hem de şehirlerdeki su kıtlığı riski artıyor.

Türkiye’de kirlenme ve kuruma tehdidi altındaki su varlıkları; 22 adet akarsu kirlenmesi, 12 adet göl kirlenmesi ve 1 adet biyoçeşitlilikte azalma görülürken, Su varlığının miktarına yönelik tehditlerde; 16 adet göl kuruması, 2 adet akarsu kuruması ve 2 adet yer altı sularının tükenmesi sorunları bulunuyor.

Türkiye’de suya dair 40’ı aşkın yasal düzenleme bulunuyor. Su varlığının sürdürülebilirliğinin sağlanması için bir Su Yasasına ihtiyaç duyuluyor.

Dünyadaki temiz suyun yüzde 75’i ormanların beslediği havzalardan geliyor.

Türkiye’de 21 milyon 500 bin hektar orman alanının yüzde 48’i erozyona maruz kalıyor. Ormancılık ve Su günlerinde bu konular ve ihtiyaçlar anlatılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir