Türk Müzik Piyasası Youtube Tiktok Twitter Facebook ve Instagram’dan Telif İstiyor

Türk Müzik Piyasası Youtube Tiktok Twitter Facebook ve Instagram'dan Telif İstiyor

Türk Müzik Piyasası Youtube Tiktok Twitter Facebook ve Instagram’dan Telif İstiyor

Milyonlarca doları kasasına koyan yabancı menşeli sosyal paylaşım siteleri Türkçe müziklerde telifi umursamaz halde.

Türkiye’de yıllarca tüketicilere göre telif peşinde koşan yapımcılar, bu işlerden çok büyük paralar kaldıran sosyal paylaşım siteleri, müzikli oyuncak firmaları, mobil uygulamalar vs. gibi çok geniş bir kapsamda Türkçe müzikler üzerinden paralar kazanan büyük yabancı şirketlerden para talep etmeyi unutunca, bu konuda yeni bir yasa çıkmadığı için sürekli zarar etti.

Facebook, Instagram’daki fotoğrafların altına yabancı bir şarkı eklenince otomatik olarak telif hakları gerekçesiyle izin verilmezken Tarkan, Gülşen, Murat Boz, Neşet Ertaş vs. Türk sanatçıların şarkıları eklendiğinde kabul ediliyor. Bu sitelerde Türkçe şarkılar sınırsız bir şekilde yer alırken, şarkı sahiplerine başta Facebook olmak üzere hiçbir yabancı kuruluş bir kuruş bile para ödemiyor.

Telif hakları Youtube, Tiktok, Twitter, Facebook ve Instagram’da çeşitli şekillerde korunuyor. Sosyal ağlar dünya çapında faaliyet gösterdiği için Türkiye’deki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yeterli olmuyor.

Türkiye’deki sanatçılar, müzikleri üzerinden para kazanan yabancı büyük küresel şirketlerden telif ücretlerini alabilecekleri yeni bir yasanın çıkmasını bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir