Türk Çikolata Şirketi İtalya’da Fabrika Kapatınca İtalyanları Kızdırdı Yeni Yasa Tasarısı Hazırlandı

Türk Çikolata Şirketi İtalya'da Fabrika Kapatınca İtalyanları Kızdırdı Yeni Yasa Tasarısı Hazırlandı

Türk Çikolata Şirketi İtalya’da Fabrika Kapatınca İtalyanları Kızdırdı Yeni Yasa Tasarısı Hazırlandı

Türk firması Toksöz Grup’un satın aldığı İtalya’nın tarihi çikolata markası Pernigotti’nin İtalya’daki fabrikasını kapama kararı alması üzerine İtalya hükümeti bir yasa tasarısı hazırladı. Pernigotti’yi örnek vaka olarak gören İtalyan hükümeti böyle bir kapatmanın bir daha yaşanmaması için yaptığı düzenlemeyle, tarihi İtalyan markalarını satın alan yabancı şirketlerin, kuruluş yeri olan üretim tesislerindeki faaliyeti azaltması veya sona erdirmesi halinde markanın kullanım haklarını kaybedecek.

Tasarıyla, toplumsal, bölgesel ve ekonomik değere sahip 50 yıldan eski İtalyan markaları Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bünyesinde hazırlanacak özel bir listeye alınacak.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini basın toplantısında yaptığı açıklamada: “Kötü düşünmek istersek, bu çok uluslu Türk şirketinin Türkiye’de üretim yapıp, İtalyan markasını Made in Italy damgasıyla İtalya’da satmak istediğini düşünebiliriz… Türkiye’de çikolata üretmek istiyorsan o zaman etiketine Made in Turkey damgası basacaksın” şeklinde eleştirirken ayrıca bu tür etiketleme kurallarını belirleyen AB yasalarını da eleştirerek Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasında bu konuya ağırlık vereceklerini belirtti.

Pernigotti’yi 2013 yılında satın alan Toksöz Grup, 1860’tan beri İtalya’nın kuzeyindeki Novi Ligure’de üretim yapan Pernigotti fabrikasını 2018 yılı kasım ayında kapama kararı almıştı.

Piemonte Bölge Meclisi üyesi Gianna Pentenero, “Yabancı grupların uzmanlık, teknik bilgimizi (know-how) aldıktan sonra topraklarımızı terk etmeye niyet etmesinin son örneği” şeklinde tepkisini dile getirmişti.

Türkiye’de benzer durumlar yabancı şirketlerce çok sıklıkla yapılıyor ancak bunun önlenmesi için bir yasa çıkarılmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir