Avustralya’da Google ve Facebook Her Haber İçin Ödeme Yapmak Zorunda Kalacak

Son yıllarda arama motoru olduğunu unutan Google, Avustralya’da yapılan düzenleme ile ticari medya şirketlerinden aldığı her haber için doğrudan ödeme yapmak zorunda kalacak.

Google, arama sonuçlarında ve Youtube gibi kendi platformlarında haberleri görüntülemesi halinde ödeme yapmak zorunda kalacak.

Yapılan düzenlemeyle medya kuruluşları tek tek veya topluca Google ve Facebook ile pazarlık yapabilecek eğer 3 ay içerisinde anlaşma sağlanamazsa tahkime gidillebilecek ve 45 gün içerisinde konu çözülecek.

Avustralya’da uzun bir süredir Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Google’ın yaptığı ihlallere yoğunlaşmış durumda. Daha önce Avustralya’daki çevrimiçi reklam ve haber pazarlarında Facebook Inc ve Alphabet Inc. bünyesindeki Google’ın üstünlüğünü kontrol etmek için daha sıkı inceleme ve yeni düzenlemeler yapılacağı açıklanmıştı.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) Başkanı Rod Sims, “Google ve Facebook’un sahip olduğu pazar gücü ek inceleme gerektiriyor. İki şirket de haber dağıtımı üzerinde çok fazla etkili. Haber yayıncılarının ödeme pazarlığında çok az yeteneği bulunuyor. Google Avustralyalı haber kuruluşlarıyla ilgili istemediği sürece ek kullanıcı bilgisi paylaşmak zorunda değil” dedi.

Facebook çıkan kararı destekleyeceğini açıklarken Google ise yasaya tepki gösteriyor diğer ülkelerde aleyhinde çıkan kararlara verdiği tepkinin benzerini veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir