Toptancılıkta Kullanılan Başlıca Dağıtım Kanalları

Toptancılıkta Kullanılan Başlıca Dağıtım Kanalları

Toptancılıkta Kullanılan Başlıca Dağıtım Kanalları

Karayolu taşımacılığı: En fazla kullanılan dağıtım kanalıdır. Çok yönlü kullanıma açık bir taşımacılık şeklidir. Özellikle sebze meyve dağıtımında ön plana çıkmaktadır. Zaman kısıtlaması olan ürünlerde özellikle karayolu taşımacılığından faydalanılmaktadır. Pahalı ancak Türkiye açısından vazgeçilmez bir dağıtım kanalıdır.

Denizyolu taşımacılığı: En ucuz ve en yavaş dağıtım kanalıdır. Ancak Türkiye’de çok fazla kullanılmayan bir taşımacılıktır. Özellikle büyük hacimli ürünlerin taşınmasında ve kombine taşımacılıkta tercih edilen bir yöntemdir. Uluslar arası taşımacılıkta daha fazla ön plana çıkmaktadır.

Trenyolu taşımacılığı: Ucuz bir taşıma şeklidir. Ancak Türkiye’de hala çok fazla kullanılmayan bir dağıtım kanalıdır. Karayolu taşımacılığının alternatifidir.

Havayolu taşımacılığı: En pahalı ancak en hızlı dağıtım kanalıdır. Küçük hacimli değerli ürünlerin kısa sürede nakledilmesinde özellikle tercih edilen bir dağıtım kanalıdır.

Boru hattı taşımacılığı: Özellikle uluslar arası ticarette petrol, doğalgaz veya su gibi sıvı ürünlerin nakli için kullanılan bir yöntemdir.

Günümüzde toptancı firmalar sadece dağıtım kanalları olarak değil lojistik hizmetlerinin bütünü olarak olaya bakmaktadır. Bugün Türkiye karayolu taşımacılığında oldukça geniş bir nakliye kapasitesine sahip olmasına karşın deniz ve demiryolu ulaşımında yetersiz bir altyapıya sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir