Çok Sayıda Gıdada Bulunan Gluten Neden Zararlıdır

Çok Sayıda Gıdada Bulunan Gluten Neden Zararlıdır

Çok Sayıda Gıdada Bulunan Gluten Neden Zararlıdır

Gluten çok sayıda endüstri ürününün içine katkı maddesi olarak ekleniyor.

Türkiye’de çok sayıda kişide gluten hassasiyeti oluşmuş durumda. Gluten hassasiyeti (intoleransı) olduğunu bilmeyenler, kendisinde romatizma, diyabet, migren, haşimato, fibromiyalji, vücut döküntüleri, dermatitis herpetiformis, sedef benzeri döküntüler, iyileşmeyen vücut ağrıları, iyileşmeyen baş ağrıları, alerjiler, sebebi bilinmeyen kaşıntılar vb. gibi rahatsızlıklar olduğunu zannedebilir. Gluten intoleransı, başka hastalıkları taklit eden gizli gluten hassasiyetleridir.

Bu nedenle çölyak ve fenilketonüri hastaları ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyetleri nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılları içeren gıdalardan uzak durması gerekir.

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalarında gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve hassasiyet mevcuttur. Gluten, buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur.

Dünya Çölyak Hastalığı Günü Ne Zaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir