Makedonya Başbakanı Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Yeni Adı Hakkında Açıklama Yaptı

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, yaptığı açıklamada Kuzey Makedonya Cumhuriyeti adının genel kullanım için tüm dillere aynı şekilde çevrileceğini, Makedonlar kimliği ile Makedonca adının olduğu gibi kalacağını, anlaşmanın ülkesinin etnik ve kültürel kimliğini muhafaza ettiğini belirtti.

İki başbakanın hafta sonuna kadar bir araya gelerek resmi anlaşmayı imzalayacak.

Sonbaharda isim değişikliği için ülkede referandum yapılacak. Yunan Parlamentosu’nda da oylanacak.

Varılan anlaşma sonrası, Makedonya Anayasası’nda yapılacak değişikliklerle komşu ülkelerden toprak talebi çağrıştıran maddelerin ve Makedon azınlığı gibi ibarelerin çıkarılması yönünde bazı düzenlemeler yapılacak. Makedonya Anayasası’nda Yunanistan’ın yayılmacı emeller içerdiğini iddia ettiği bazı maddeleri değiştirilecek.

Ayrıca Makedon dilinin Slav dilleri ailesine ait olduğu ve Yunanca konuşan Antik Makedonya ile ilgisi olmadığına da atıfta bulunulacak.

Makedonya’nın resmi dili Makedonca, vatandaşlarının kimliğinde “Makedon-Kuzey Makedonya vatandaşı yazacak.

Yunanistan verdiği sözü tutarsa, Kuzey Makedonya’nın AB üyelik müzakerelerinin başlaması ve NATO üyeliği için çağrı mektupları gönderecek. Yunanistan AB ve Nato’daki vetolarını tamamen kaldıracak.

Üsküp ile Atina’nın Makedonya’nın isminin değişmesi konusunda mutabık kalması NATO ve AB tarafından da memnuniyetle karşılandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir